Exista obstacole in orice revolutie tehnologica, mai ales intr-un sistem de noduri .

Numeroase voci din domeniu blockchain au subliniat faptul ca aceasta industrie a devenit supraestimata, cand, in realitate, tehnologia are multe limitari si nu este potrivita pentru orice tip de interactiune digitala.

 

Prin cercetare si dezvoltare, success si esec, incercari si erori, am invatat care sunt problemele si limitarile blockchain-urilor.

 

Complexitatea

 

Tehnologia blockchain vine cu propria sa colectie de termeni.

 

Cu toate ca piata crypto a devenit din ce in ce mai populara, exista in continuare numerosi termeni specializati. Din fericire, se fac eforturi pentru a publica dictionare ample si usor de inteles.

 

Marimea retelei

 

Blockchain-urile, la fel ca toate sistemele distribuite, nu sunt foarte rezistente la atacuri, insa au capacitatea de a raspunde acestora, si de a deveni mai puternice.

 

Aceasta capacitate necesita, insa, un numar mare de utilizatori. Daca reteaua nu este una puternica, cu un sistem de noduri raspandite, devine mai dificil sa atinga potentialul maxim.

 

Exista discutii pe marginea faptului ca un numar mic de noduri ar putea reprezenta un defect fatal, care ar putea compromite numeroase proiecte blockchain.

 

Costurile tranzactiilor, marimea retelei, noduri

 

Bitcoin are in present un cost al tranzactiilor semnificativ, dupa ce a fost promovat ca fiind aproape gratis in primii ani ai existentei sale.

 

Inca de la sfarsitul anului 2016 Bitcoin-ul a ajuns sa poata procesa doar sapte tranzactii pe secunda. Fiecare tranzactie costa aproximativ 0.2 dolari si poate transfera 80 de bytes de date.

 

Exista, de asemenea, numeroase controverse legate de folosirea blockchain-ul Bitcoin pentru a stoca date, si nu pentru a tranzactiona.  Aceasta actiune nu este privita cu ochi buni, deoarece ii forteaza pe mineri sa reproceseze si sa reinregistreze informatia in mod continuu.

 

Eroarea umana

 

Daca un blockchain este folosit ca baza de date, informatia care intra in aceasta baza de date trebuie sa fie de inalta calitate. Datele stocate intr-un blockchain nu sunt neaparat demne de incredere, asa ca evenimentele trebuie inregistrate cu precizie inca de la inceput.

 

Fraza “gunoi intra, gunoi iese” ramane adevarata si in cazul sistemelor de inregistrare blockchain, asemeni bazelor de date centralizate.

 

Defecte de securitate

 

Exista un defect de securitate major in cazul Bitcoin, dar si in cel al altor blockchain-uri: daca mai mult de jumatate din computerele care actioneaza ca noduri furnizeaza informatii false, acestea vor deveni adevarate. Acest tip de actiune poarta numele de “atac de 51%”, si a fost evidentiat de catre Satoshi Nakamoto atunci cand a lansat Bitcoin.

 

Din acest motiv, minerii Bitcoin sunt monitorizati in permanenta de catre comunitate, in asa fel incat nimeni sa nu acapareze acest gen de putere.

 

Politica

 

Deoarece protocoalele blockchain ofera oportunitatea de a digitaliza diverse modele, dar si pentru ca minerii formeaza un astfel de model, au existat ample dezacorduri intre diferitele sectoare ale comunitatii.

 

Aceste dezacorduri reprezinta un aspect notabil al industriei blockchain, si sunt exprimate in jurul evenimentului de “forking al unui blockchain”, un process care implica actualizarea protocolului atunci cand majoritatea utilizatorilor ajung la un consens.

 

Aceste dezbateri pot fi foarte tehnice, si cateodata destul de incinse, dar democratia naste noi oportunitati in aceasta industrie.