Atacurile DDOS sunt in crestere in marime si frecventa, pe masura ce exploit-urile multi-vector devin mai mult uzuale in eforturile hackerilor de a deruta echipele de securitate, lezandu-le afacerilor, potrivit unui raport de miercuri de la Neustar Research.
Atacurile de dimensiuni de 100 Gbps si mai mari au crescut cu 967% in primul sfert din 2019 2018, a constatat raportul. Cel mai mare atac masurat – 587Gbps – a fost cu peste 70% mai mare decat cel mai mare atac din aceeasi perioada din 2018 (345Gbps).
In timp ce atacurile mari DDoS au inregistrat cea mai mare crestere, atacurile mai mici au crescut si ele exponential, potrivit raportului. Atacurile de sub 5Gbps au crescut cu 257% in ultimul an.
Atacurile din acest an utilizeaza o varietate de porturi si protocoale pentru a localiza si a exploata vulnerabilitatile si pentru a-si schimba forma in cursul atacului, se arata in raport. Mai mult de trei sferturi (77%) de atacuri din 2019 au vizat doi sau mai multe vectori, iar 51% au vizat trei sau mai multi, a constatat raportul.
Subneturile vizate si blocurile de rutare inter-domeniu fara clasa (CIDR) pentru a incetini sau opri traficul in retea au fost o amenintare extrem de perturbatoare, potrivit raportului.
Desi o serie de instrumente de pe piata pot ajuta companiile sa evite aceste atacuri, nici una nu poate inlocui eficienta angajarii profesionistilor din domeniul securitatii informatice, se arata in raport.
“Tehnologiile de inteligenta artificiala si tehnologia de invatare automata ne permit sa identificam traficul si modelele anormale, sa corelam datele din cadrul sistemelor si sa efectuam analize comportamentale asupra utilizatorilor si entitatilor”, a declarat Rodney Joffe, vicepresedinte senior technologist si tehnician la Neustar. “Dar nici unul dintre aceste sisteme nu pot functiona fara profesionisti care stiu cum sa le implementeze, sa interpreteze datele, sa identifice existenta si localizarea problemelor si sa le diminueze “.