Apple urmareste sa dea de gol aplicatiile care folosesc tehnologia numita “inregistrare a sesiunii”, tehnologie care ajuta dezvoltatorii sa inteleaga cum folosesc oamenii o aplicatie, dar care le permite si sa monitorizeze fiecare atingere facuta de utilizatori pe telefoanele iPhone.

 

Astfel, o ancheta derulata de Tech Crunch a dezvaluit ca un numar mare de aplicatii foarte populare, care apartin unor branduri cunoscute, folosesc tool-uri de inregistrare a sesiunii de la companii externe. Printre acestea se numara Abercombie&Fitch, Expedia, Hotels.com sau Singapore Airlines.

 

Tehnologia de inregistrare a sesiunii, care este folosita de asemenea pentru a analiza actiunile utilizatorilor pe anumite web-site-uri, reprezinta un risc de securitate si o incalcare a confidentialitatii, mai ales daca aceasta nu elimina datele sensibile obtinute in urma analizei, date precum cele legate de plata sau autentificare.

 

In urma verificarilor recente ale aplicatiilor Google si Facebook, s-a dovedit ca dezvoltatorii nu respecta politicile Apple.

 

” 2.5.14: Aplicatiile trebuie sa ceara consimtamntul explicit al utilizatorului si sa furnizeze indicatii cat se poate de clare in ceea ce priveste inregistrarea, logarea sau observarea activitatii utilizatorului. Aceasta include orice utilizare de catre aplicatia respectiva a camerei, microfonului sau orice alta metoda de input a utilizatorului.” – paragraf citat din conditiile App Store-ului Apple. Aplicatiile care au fost nominalizate de Apple pentru incalcarea acestori conditii nu sunt vazute bine de utilizatorii iOS. Apple a afirmat ca a informat dezvoltatorii respectivelor aplicatii, acestia fiind somati ca in 24 de ore sa isi intrerupa activitatile de tracking

 

Referitor la acestea, un purtator de cuvant al Apple a declarat pentru Tech Crunch : ” am informat dezvoltatorii care au incalcat termenii de confidentialitate si conditiile din “Acordul Utilizatorului”, si suntem pregatiti sa luam rapid masurile necesare, daca va fi nevoie.”

 

Ancheta facuta vine in urma aparitiei unui raport al The App Analyst, raport care urmareste folosirea de catre Air Canada a unui software de analiza intitulat Glassbox Digital in aplicatia sa pentru telefoane mobile, dupa ce in August 2018 a avut loc o scapare de date ce a afectat 20.000 de utilizatori ai respectivei aplicatii. Potrivit celor raportate de The App Analyst, se pare ca asa zisele ”campuri negre”, folosite in aplicatie pentru a ascunde informatiile sensibile, precum detaliile legate de cardurile de credit, parole si adresele de facturare ale utilizatorilor, nu le ascundeau intotdeauna. De exemplu, aceste ”campuri negre” sunt foarte eficiente pentru un client deja inregistrat, insa nu asa de eficiente in timpul procesului de inregistrare propriu-zis. Aceasta problema este foarte probabil sa afecteze pe viitor si utilizatorii care au instalat aplicatii de pe Google Play, din moment de tehnologia de inregistrare a sesiunii de la Glassbox este disponibila si pe Android.

 

Ca raspuns, Glassbox a afirmat pentru MacRumors ca nici compania lor, nici clientii lor directi, nu sunt interesati in a spiona utilizatorii. Utilizatorii sunt instiintati ca datele lor sunt inregistrate, si nici o informatie colectata de clientii Glassbox nu a fost dezvaluita catre terti.

 

Reprezentantii Glassbox au afirmat : ” Scopurile noastre sunt imbunatatirea serviciilor noastre si a experientei online pentru clienti, dar si protejarea intereselelor aceastora.”