Nu stiam ce inseamna un “death cross” cand vine vorba despre actiuni, dar, cu siguranta, nu suna ca un lucru care ar trebui sarbatorit.

“Death cross” este punctul in care media miscarilor de pret pe 50 de zile ajunge sub media intregistrata in 200 de zile. Acesta ar putea fi un instrument de prezicere destul de sigur al unei recesiuni, si are ca urmari scaderi si mai mari de pret. Din ceea ce putem observa, aceasta este directia in care se duc actiunile Apple.

AAPL a atins maximul de 232.07 de dolari la inceputul lunii octombrie. Inca de atunci, asemeni multor alte actiuni FAANG, a inceput declinul.

Motivul scaderii pare sa fie atitudinea pesimista fata de actiunile din domaniul tehnologic. Insa acesta nu este singurul motiv. Exista numeroase griji legate de scaderea dramatica a cerintei pentru iPhone.

La momentul scrierii acestui articol, pretul tranzactiilor se situeaza in jurul valorii de 155 de dolari, ceea ce inseamna ca valoarea totala a Apple a ajuns la aproximativ 742 de miliarde de dolari.

“Actiunile Apple au scazut mai mult decat ma asteptam”, a declarat Bill Baruch, presedinte al Blue Line Futures, pentru CNBC. “Asistam la un “death cross”. Actiunile Apple nu sunt singurele in aceasta situatie”. Baruch a afirmat ca AAPL ar putea ajunge la valoarea de 144 de dolari. Aceasta valoare ar insemna o scadere de 15 procente in acest an.

Trebuie sa mentionam ca, desi numele “death cross” suna macabru, aceasta situatie nu este una fara intoarcere. Numeroase companii, printre care si Facebook, au avut parte de cresteri uimitoare dupa un “death cross”. Ultima situatie de genul in care s-a aflat Apple a fost pe 25 august 2015, cand actiunile au ajuns la 109.69 de dolari. Am vazut atunci o scadere de 17 procente, de la maximul de 133 de dolari inregistrat in februarie 2015.

Chiar si asa, aceasta nu este un eveniment placut pentru Apple, care acum cateva luni sarbatorea cresterea valorii totale la mai mult de un trilion de dolari.