Nokia a lansat primul sau telefon 5G, Nokia 8.3 5G. Nu este chiar un flagship (acesta ar fi seria Nokia 9), dar este destul de aproape, si are anumite decizii interesante de design in lumea obligatorie-5G a lui Qualcomm.

 

In locul Snapdragon 865 cu care se livreaza majoritatea telefoanelor 5G, Nokia 8.3 este cu un pas in jos in linia Qualcomm si vine echipat cu un procesor Snapdragon 765G. Acesta este un cip destul de nou si, in timp ce mai multe telefoane destinate Chinei sau Indiei au fost livrate deja cu 765G, acesta va fi primul telefon cu acest cip pentru majoritatea tarilor.

 

Seria SoC de la Qualcomm in acest an nu este la fel de segmentata ca in ultimii ani. In ciuda faptului ca este un cip mai ieftin, 765G are de fapt unele avantaje de design fata de flagshipul 865. 765G este primul cip Qualcomm cu un modem 5G integrat, in timp ce 865 descarca 5G (si 4G) dintr-un cip separat. Integrarea cat mai multor componente intr-un singur SoC reprezinta fundamentul tehnic al smartphone-ului modern si, de obicei, aceasta abordare foloseste mai putin spatiu si mai putina putere, genereaza mai putina caldura si este mai ieftina. Anul viitor, toate cipurile 5G de la Qualcomm vor fi proiectate probabil ca 765G, dar anul acesta, cipul este cel mai important.

 

Nu ma intelegeti gresit, 5G nu este un lucru pe care nimeni ar trebui sa-l intereseze in acest moment, datorita starii aproape inexistente a retelelor 5G din lume. mmWave este tehnologia 5G care aduce intr-adevar imbunatatiri substantiale ale vitezei, dar mmWave este disponibila numai in orase selectate de la un loc la altul, iar transportatorii au recunoscut deja ca mmWave nu va fi niciodata disponibil in afara oraselor. Celalalt tip de 5G, sub-6GHz, are potentialul unei lansari mai largi, dar nu a fost semnificativ mai rapid decat 4G in viata reala.

 

5G este usor de vandut, totusi, chiar daca consumatorii nu vor vedea foarte multe avantaje de la acesta, producatorii de telefoane il promoveaza intens. Qualcomm a facut ca hardware-ul 5G sa fie obligatoriu pentru fiecare telefon cu un Snapdragon 865, chiar si in locuri fara planuri viabile de a construi retele 5G. Daca telefoanele 2020 trebuie sa aiba in mare parte hardware 5G inutil, cel putin 765G o face cu mai putine efecte negative asupra designului asupra restului telefonului.

 

Nokia afirma vag ca acest telefon are o compatibilitate mai mare 5G decat alte dispozitive. Comunicatul de presa spune ca telefonul are „cel mai mare numar de benzi radio 5G New de la 600hmz pana la 3,8 GHz”. Acest lucru se presupune probabil ca telefonul este „primul smartphone care a folosit solutia de module frontale Qualcomm 5G RF.” Cu o compatibilitate larga 5G, ideea este ca veti putea sa zburati in intreaga lume si sa accesati retelele 5G din lume, dar este greu de stiut amploarea acestui lucru, deoarece Nokia nu a publicat o lista de benzi 5G acceptate .

 

In ceea ce priveste celelalte diferente dintre cele doua jetoane, 765G este ceva mai lent peste tot. Ambele sunt SoCs cu opt nuclee, 7nm, dar 765G este impartit pe doua nuclee Cortex A76 si sase nuclee A55, in timp ce 865 are patru nuclee A77 mai noi si patru nuclee A55. GPU este doborat de la un „Adreno 650” la un „Adreno 620”, dar Qualcomm nu publica suficiente specificatii pentru GPU pentru a sti cu adevarat ce inseamna acest lucru.

 

Alte specificatii includ un LCD de 6,8 inci, 2400×1080 LCD, 6 sau 8 GB RAM, 64 sau 128 GB stocare si o baterie de 4500mAh. Exista un slot microSD, o mufa pentru casti de 3,5 mm, un port USB-C si Android 10. Aranjamentul camerei din spate traieste intr-o mare bomba de camera circulara cu patru camere: un senzor principal de 64MP, o camera ultra-lata de 12MP, 2MP senzor de adancime si o camera macro de 2MP. Cea mai mare ciudatenie este lipsa unui cititor de amprente pe ecran, care in trecut a fost greu de integrat in panourile LCD. Nokia 8.3 are un cititor lateral de amprente, care dubleaza si ca buton de pornire.

 

Nokia 8,3 atinge Europa in vara anului 2020. Versiunea cu 6 GB de RAM si 64 GB stocare va costa 599 €, iar versiunea superioara cu 8 GB de RAM si 128 GB stocare va costa 649€.