Piata criptografica globala a inregistrat o crestere de 6% pana marti seara, cea mai mare parte al acestui plus de valoare s-a datorat pietei Altcoin. Acest lucru pare sa fie o alta fluctuatie, cu noul nivel maxim global de 126 de miliarde de dolari, in continuare mai mic decat cel de ieri, de 131 miliarde de dolari.

Intre timp, Jim Clayton, presedintele SEC, a vorbit la evenimentul Consensus Invest care a avut loc astazi, unde a elaborat pozitia comisiei fata de Bitcoin.

SEC afirma ca Bitcoin-ul nu este un titlu de valoare.

In timpul conferintei, Clayton a dezvaluit pozitia SEC fata de posibila clasificare a Bitcoin-ului ca si titlu de valoare. Judecand dupa cuvintele lui Clayton, se pare ca entuziastii de criptomonede sunt in afara zonei de pericol cand vine vorba de titlurile de valoare:

“Bitcoin-ul este descentralizat … Este conceput pentru a fi un sistem de plata alternativ monedelor suverane. Am stabilit ca nu are atributele unui titlu de valoare …. In ceea ce ma priveste, este proiectat sa fie asemanator cu dolarul, cu yenul, cu euro … si opereaza in acest fel … Oamenii care achizitioneaza Bitcoin se asteapta sa opereze in acest fel. Si nu este creat sau distribuit in mod centralizat … ”

Aceasta declaratie lamureste problema legata de Bitcoin, dar comentariile ulterioare ale lui Clayton cu privire la emiterea criptomonedelor sugereaza ca viitorul ICO nu este tocmai sigur.

Emiterea criptomonedelor ar trebui considerata titlu de valoare.

Pe tema emiterii de criptomonede, Clayton a spus:

“Daca ceea ce faci este sa incepi o afacere si tu finantezi acea afacere prin emiterea de criptomonede, ar trebui sa presupui ca faci o oferta de valori mobiliare. Cred ca asa este mai bine sa privim lucrurile. Incepeti cu aceasta ipoteza si intrebati-va: “Voi face o oferta publica?” O oferta publica vine cu obligatii semnificative.

ICO-urile recente ale criptomonedelor Paragon si Airfox au simtit deja urmarile reglementarilor SEC, dar cand Clayton a fost intrebat de viitorul XRP, raspunsul acestuia a fost evaziv.

Fondul de tranzactionare Bitcoin – Doar atunci cand riscul a fost evaluat

Clayton a spus ca perspectiva unui fond de tranzactionare Bitcoin ar fi cu adevarat fezabila numai dupa ce activul va deveni liber de risc si de manipulare.

Cei interesati de piata criptomonedelor ar putea fi surprinsi sa afle ca SEC nu are un interes deosebit legat de tehnicalitatile Bitcoin-ului, insa comisia urmareste respectarea acelorasi caracteristici de baza pe care le au si restul activelor supravegheate, si anume monedele clasice

“Lucrurile pe care investitorii le asteapta de la un bun tranzactionat prin fondul de tranzactionare sunt riscul redus al unei manipulari semnificative, si garantia ca acest bun nu va disparea. Riscul acceptat de investitori este cel legat de valoarea bunului, nu cel legat de furtul sau disparitia acestuia.

In trecut, SEC a afirmat ca anunturile facute de membrii comisiilor la evenimentele externe nu trebuie sa fie considerate declaratii oficiale. Acestea fiind spuse, presedintele Clayton parea sa vorbeasca destul de liber si deschis, avand convingerea ca declaratiile sale sunt adevarate.