ICO este abrevierea ofertei initiale de monede (Initial Coin Offering). Este un mecanism alternativ de strangere de fonduri, in care grupurile de start blocheaza propriile jetoane de crypto si le vand in schimbul BTC si ETH.

Si utilizatorii, la randul lor, pot fie sa cheltuiasca jetoane digitale pe platforma, fie sa le vanda mai tarziu pe schimburi la pretul x3-x100.

 

Jetoanele sunt, in principiu, vouchere pe care le puteti schimba pentru bunuri sau servicii pe o anumita platforma.

Potrivit lui William Mougayar, autorul “Blockchain-ului de afaceri”, un simbol este “o unitate de valoare pe care o organizatie o creeaza pentru a-si guverna modelul de afaceri si pentru a-si imputernici utilizatorii sa interactioneze cu produsele sale, facilitand in acelasi timp distribuirea si impartirea recompenselor si beneficiaza tuturor partilor interesate. ”

 

In esenta, ICO este similara cu o oferta publica initiala (IPO) in care investitorii achizitioneaza actiuni ale unei companii. O diferenta majora intre o IPO si o ICO este ca titularii de jetoane nu detin niciun capital in compania caruia i-au contribuit, prin urmare, compania nu are nici o obligatie reala fata de contribuabili sa isi indeplineasca promisiunile.

 

Dar de ce ICO?

ICO este un mod fundamental nou de a mobiliza capitalul pentru un proiect sau de a incepe. Este o modalitate de a strange bani pentru intreprinderi noi, care incearca sa urmeze pasii pionierilor digitali Bitcoin si Ethereum. Un ICO permite start-up-urilor sa ocoleasca procesul de capital de risc prin trecerea la ceva comparabil cu o campanie Kickstarter.

 

ICO este un fenomen relativ nou, dar din 2013 continua sa castige teren. Acum doi ani a explodat literalmente: 2017 a fost cu siguranta un an record pentru ICO. Un echivalent fiat de fonduri a crescut la 4 miliarde de dolari, iar numarul de destinatii de plasare a jetoanelor de succes a crescut la cateva sute la nivel global.

 

Desi multi considera ca este o temelie prea clara pentru a construi o afacere si exista multe controverse care rezulta din frauda, ​​furtul si speculatiile volatile (vom vorbi despre aceasta intr-unul din articolele urmatoare), ICO de succes au aratat ca este este posibil sa se dezvolte comunitati de utilizatori dispusi sa incerce formele neconventionale de bani. In plus, aceasta forma alternativa de investitii are numeroase avantaje:

 

– ofera oportunitati pentru proiecte sustenabile

– nu necesita lucrari inutile

– ofera creatorilor posibilitatea de a construi o comunitate a sustinatorilor proiectului

– ofera creatorilor un stimulent suplimentar pentru inovare

– ofera investitorilor posibilitatea de a avea acces rapid la marci potential valoroase.

 

In concluzie, fenomenul ICO a devenit un instrument care poate revolutiona nu doar lumea criptata, ci intregul sistem financiar. Deja a dat nastere unor astfel de tehnologii inovatoare, cum ar fi Ethereum, si si-a dovedit capacitatea de a genera fonduri initiale pentru initierea start-up-urilor de oriunde din lume.

Dar nu uitati ca acum exista o multime de inselatorie in domeniul ICO, deci faceti temele si faceti propriile cercetari despre proiectul ICO inainte de a investi.