8 dintre realizarile Bitcoin in anul 2018 – Capitalizarea pietei nu este singurul standard de masurare al criptomonedelor

2018 a fost un an intens pentru Bitcoin. In ciuda scaderii pretului sau cu 83%, acesta a facut si cateva miscari interesante de-a lungul anului. De acord, speculantii si scepticii vad doar declinul pretului, insa reteaua Bitcoin are si cateva realizari, iar munca continua indiferent de pret.

 

In ultimul an, Bitcoin a fost adoptat in mai multe domenii, a primit implicare institutionala si codul a fost dezvoltat, toate aceste astpecte aratand spre un viitor plin de incredere.

 

Iata cateva momente importante pentru Bitcoin in 2018.

 

  1. Adoptia Segwit

 

Segregated Witness a fost un upgrade de protocol care a fost activat in vara anului 2017. Acest upgrade a facut posibil un numar mai mare de tranzactii in block-urile Bitcoin. SegWit a usurat tranzactiile prin faptul ca acestea nu mai contineau informatii ale martorilor si, de asemenea, aveau dezvoltari second layer cum ar fi reteaua lightning.

 

O problema aparuta inca din 2017 in adoptarea SegWit a fost trecerea infrastructurii platformelor de tranzactionare si a wallet-urilor de la adrese legacy de bitcoin la cele compatibile SegWit. Din acest punct de vedere, in 2018 majoritatea platformelor de tranzactionare si a wallet-urilor mari si cunoscute, cum ar fi Coinbase, Bitfinex, Ledger si Trezor, au adoptat adresele SegWit, iar integrarea totala a crescut de la 10% la 40 % in ultimele 12 luni.Acest lucru a fost un mare pas in fata pentru Bitcoin, mai ales luand in considerare reticenta fata de adoptarea SegWit in 2017.

 

  1. Adoptarea institutionala

 

Desi anul 2018 nu a insemnat aprobarea ETF-ului pentru Bitcoin, anul care se incheie a fost unul impresionant in ceea ce priveste adoptarea monedei pe plan institutional. Jucatori importanti din acest domeniu, precum Fidelity Investments, Universitatea Yale, Bursa din New York sau Square Inc. s-au aratat interesati de aceasta zona.

 

Fidelity Investments va lansa o platforma institutionala pentru Bitcoin si Etherum, compania gestionand in prezent bunuri in valoare de peste 7.2 trilioane de dolari.

 

Universitatea Yale detine un fond pentru dezvoltare de 30 de milioane de dolari, administrat de unii dintre cei mai mari manageri pentru dezvoltare din lume, motiv pentru care a investit strategic intr-un portofoliu de valori cripto in care se spune ca ar domina Bitcoin.

 

Compania-mama a bursei din New York, Intercontinental Exchange sau ICE, a anuntat ca vor infiinta compania Bakkt, o companie care se va axa pe detinerea de active digitale, si care va lansa un produs bazat pe Bitcoin, cu livrare intr-o zi. De asemenea Bakkt intentioneaza ca in 2019 sa colaboreze cu reprezentanti institutionali importanti cum ar fi Starbucks, Boston Consulting Group si Microsoft, pentru a sutine aceasta industrie.

 

Aplicatia Cash App, serviciul de plati mobile dezvoltat de cei de la Square Inc., a anuntat anul acesta disponibilitatea pentru clientii sai de a vinde si cumpara Bitcoin in America. CEO-ul Square, Jack Dorsey, este intamplator si CEO-ul Twitter, iar Cash App a fost declarata aplicatia cea mai descarcata in 2018 pe dispozitivele iOS si Android, ceea ce inseamna ca investitorii comerciantii vor putea sa tranzactioneze Bitcoin mult mai usor.

 

  1. Adoptarea retelei Lightning

 

Reteaua Lightning este solutia de scalare de layer 2 preferata de majoritatea maximalistilor Bitcoin Core. Bitcoin detine deja peste 2 milioane de dolari in garantii pe aceasta retea, iar reteaua a crescut in ultimul an de la 0 la 4400 de noduri.

 

 

  1. Cresterea Hashrate-ului

 

Hashrate-ul retelei Bitcoin a crescut cu peste 60 % in anul 2018, ceea ce indica o crestere substantiala a infrastructurii critice, avand ca rezultat sporirea sigurantei si predictibilitatii retelei.

 

 

Un hashrate in crestere este caracteristic unei retele sanatoase, facand din ce in ce mai mare costul pentru executia unui atac de 51 % asupra retelei. Aceasta crestere a hashrate-ului se datoreaza, in principal, intrarii in scena a unor giganti ai mining-ului care au activat din ce in ce mai multe dispozitive pentru a asigura siguranta retelei. In 2018 au fost atinse maximele pentru hashrate si pentru dificultatea minatului.

 

  1. Dezvoltarea codului

 

Dezvoltarea Schnorr Signatures, precum si identificarea si remedierea multiplelor bug-uri, critice sunt doi dintre pasii importanti intreprinsi in dezvoltarea Bitcoin. Este posibil ca Schnorr Signatures sa nu fie implementate in codul sursa Bitcoin in viitorul apropiat (sau este posibil sa nu fie implementate deloc), insa pasii facuti in dezvoltarea codului au oferit o solutie personalizata in problema de scalabilitate a Bitcoin-ului, iar acesta este considerat a fi un mare pas in fata in tehnologia securizarii sistemelor descentralizate.

 

Acesta caracteristica a dezvoltarii de cod face ca tranzactiile private cu Bitcoin sa fie probabil mai larg adoptate pe viitor, deoarece piata criptomonedelor duce lipsa de adoptare pe plan global a acestor tipuri de tranzactii. Dezvoltatorii de cod sursa Bitcoin cauta metode de a securiza tranzactiile Bitcoin in retea, acest lucru dovedind ca acestia nu se multumesc cu putin in ceea ce priveste dezvoltarea retelei. Dezvoltatorii Bitcoin Core au evidentiat si au rezolvat problema de vulnerabilitate care era prezenta in Bitcoin Core de peste 2 ani, si au ajutat la rezolvarea unui bug critic in Bitcoin Cash.

 

  1. Mai muti utilizatori unici

 

Adoptarea Bitcoin poate fi masurata de multe ori prin numarul de adrese unice, iar acestea au crescut cu 50 % in 2018.

 

De mentionat, insa, este faptul ca a cuantifica Bitcoin dupa numarul de adrese unice este o metoda cu imperfectiuni, deoarece o persoana poate avea cate adrese unice doreste. Cu toate acestea, metoda este totusi cea mai larg acceptata pentru a determina cati nou-veniti se alatura industriei.

 

Chiar si pe fondul unei piete aflate in declin, intrebarea: ‘’ Ce este Bitcoin? ’’ a fost in top 5 cautari pe Google in 2018, surclasand alte cautari populare cum ar fi: ‘’ Ce este Fortnite? ’’ sau ‘’ Ce este Keto?’’.

 

  1. Eliminarea concurentei

 

In 2017 a aparut cea mai importanta rascruce din istoria Bitcoin – aparitia Bitcoin Cash. Cand s-a intamplat acest lucru, existau zvonul ca BCH ar putea sa devina ‘’Bitcoin-ul adevarat’’, deoarece acesta surclasase Bitcoin ca si pret.

 

Pretul Bitcoin Cash a scazut cu 87.5 % in comparatie cu cel al Bitcoin in 2018, indicand certitudinea ca BTC este Bitcoin-ul real. Mai mult, BCH a intalnit si el la randul lui o rascruce, fapt care a dus si mai mult la segmentarea comunitatii sale.

 

Aceasta rascruce BTC/BCH a dus la pierderea din comunitate a unor oameni deosebit de importanti pentru cresterea Bitcoin, si anume Roger Ver, Craig Wright si Calvin Ayre.

 

BCH nu a fost singura concurenta pe care Bitcoin a anihilat-o – dupa nebunia creata de ICO-uri in 2017, Bitcoin si-a crescut dominatia pe piata cu 16 % pe parcursul anului 2018.

 

  1. Taxe mai mici

 

Taxele medii denominate in dolari in 2018 au ajuns de la 28 de dolari la doar 30 de centi, insa acest fapt se datoreaza si declinului pretului Bitcoin in comparatie cu dolarul american. Cand au fost denominate in Bitcoin, taxele medii pe tranzactie au scazut cu aproximativ 97%, acest lucru ajutand noii investitori.

 

Dar oare taxele mici pot fi benefice pentru Bitcoin? Poate ca da, insa trebuie luate in considerare anumite aspecte. Taxele sunt elementul critic necesar pentru asigurarea securitatii retelei, acestea stimuland minerii sa participe, pe langa recompensele de tip block. Iar cand aceste recompense nu vor mai exista, stimularea taxelor va fi foarte importanta, intrucat siguranta retelei este asigurata prin doua cai : plata taxelor si inflatia.

 

Concluzie

 

Aceste 8 realizari ale Bitcoin sugereaza un an 2019 luminos pentru moneda in cauza. Poate ca pe viitor, cand situatia pietei se va stabiliza, ne vom aminti cum in 2018 Bitcoin a scazut ca pret suficient de mult incat sa putem sa acumulam mai mult.

 

Deci in 2019 vom astepta lansarea produselor Bitcoin ale Bakkt, materializarea zvonurilor cu privire la aprobarea Bitcoin ETF si cresterea retelei Lightning.Dar sa nu ne grabim, probabil va fi inca un an volatil.