Cum functioneaza tranzactiile cu Bitcoin – Aparitia Bitcoin a revolutionat sistemul de plati prin eliminarea sistemelor centralizate si a intermediarilor, de multe ori scumpi. Pentru a clarifica lucrurile, haideti sa studiem un sistem de plati centralizat si sa il comparam cu Bitcoin-ul.

 

Platile centralizate

 

Platile prin metodele traditionale sunt facute cu ajutorul intermediarilor (institutii financiare cu diferite roluri si nivele de incredere).

 

Care sunt caracteristicile unui astfel de sistem?

– tranzactii reversibile

– intermediarii retin un procent, ceea ce determina o crestere a costului tranzactiei, si implicit a pretului, facand ca tranzactiile mici sa fie ineficiente

– reversibilitatea platilor creste costul serviciilor irevocabile (tranzactia a fost anulata de catre client, dar furnizorul a platit deja)

– din moment ce plata poate fi anulata, vanzatorul este nesigur, si are nevoie de informatii suplimentare din partea cumparatorului

– frauda este inevitabila

 

Dar daca ar exista un sistem care sa permita tranzactiile intre doi participanti, fara sa implice un intermediar? Costul anularii tranzactiilor ar face ca frauda sa devina neprofitabila, iar mecanismele pe baza de garantii ar proteja clientii.

 

Acesta este rolul Bitcoin, o moneda care se bazeaza pe tehnologia blockchain.

 

Cum functioneaza?

 

Informatiile sunt stocate in asa numitele block-uri. Cand un block este la capacitate maxima (1 MB), alt block apare. Block-urile sunt conectate in mod liniar, unul dupa celalalt, si fiecare block contine informatii (hash) despre block-ul anterior. Prin urmare, tranzactiile pot fi urmarite pana la primul block.

 

Monedele digitale sunt definite drept o serie de semnaturi digitale. Persoana X trimite moneda catre persoana Y atasand hash-ul tranzactiei anterioare si cheia publica a persoanei Y la moneda digitala. Dar cum isi da seama persoana Y de cate ori a cheltuit persoana X aceasta moneda? Va avea nevoie sa stie ca proprietarii anteriori nu au desfasurat o alta tranzactie inainte de a ii trimite moneda. Pentru a putea urmari acest lucru, datele si orele tranzactiilor sunt trecute in block. Astfel, in cazul in care exista mai multe tranzactii cu aceeasi moneda, doar prima este valida, restul fiind respinse. Insa nu este nevoie sa va faceti griji cu privire la folosirea multipla a unei monede, intrucat tot istoricul acesteia este mentionat in hash-ul la care au acces toti participantii la tranzactie.

 

Din punctul de vedere al utilizatorului, lucrurile arata astfel: persoana X isi deschide wallet-ul, introduce adresa destinatarului si suma, 2.5 Bitcoin, de exemplu, si semneaza folosind cheia privata. Cheia publica, sau adresa Bitcoin, este adresa dumneavoastra in blockchain, si este vizibila pentru toata lumea, in timp ce cheia privata functioneaza ca o parola.

 

In interiorul sistemului, o tranzactie va fi compusa din trei informatii:

1. Date de intrate – Informatii despre locul de stocare al monedelor persoanei X.

2. Suma – Numarul monedelor tranzactionate

3. Date de iesire – Adresa persoanei Y

 

Date de intrare si date de iesire

 

Asa cum ati aflat deja, Bitcoin-ul exista sub forma unor inregistrari electronice de tranzactii. Spre exemplu, persoana X are un Bitcoin primit de la persoana Y si trei Bitcoin primiti de la persoana Z. Tranzactiile au fost inregistrate separat. In wallet-ul persoanei X cele patru monede vor fi stocate separat, nu vor fi inregistrate ca o singura tranzactie de patru Bitcoin.

 

Sa presupunem, mai departe, ca persoana X vrea sa trimita 2.5 Bitcoin catre persoana Y. Sistemul va incerca sa gaseasca o suma, sau o combinatie de sume care sa compuna valoarea de 2.5 Bitcoin. Date fiind intrarile stabilite mai sus, de 1, respectiv 3 Bitcoin, nu exista nicio operatie posibila pentru a ajunge la valoarea de 2.5 monede. Cele trei monede primite de la persoana Z nu pot fi fragmentate.

Prin urmare, persoana X va trebui sa trimita, de fapt, 3 monede, 2.5 catre persoana Y, si 0.5 inapoi catre wallet-ul propriu. Utilizatorul nu va sesiza acest mod de functionare, intrucat acest gen de operatiuni sunt executate de catre platformele de tranzactionare sau de catre wallet-uri.