Potrivit datelor furnizate de LocalBitcoins, o platforma de schimb pentru criptomonede, volumul saptamanal de tranzactii cu Bitcoin din Venezuela a atins un nou maxim.

Masurat in Bitcoin, volumul saptamanal al tranzactiilor BTC/VES (moneda nationala a Venezuelei) a ajuns la 2454 de BTC, adica 8.95 de milioane de dolari.

Matt Odell, un cercetator in domeniul cripto, a afirmat ca volumul ar fi mult mai mare daca prima de 40% a pietii din Venezuela ar fi luata in calcul.

Daca prima de 40% a Bitcoin-ului datotata raritatii acestuia pe piata din Venezuela ar fi luata in calcul, volumul ar creste la 14 milione de dolari, un Bitcoin fiind tranzactionat la 5800 de dolari.

 

Cererea pentru Bitcoin pe piata din Venezuela creste considerabil

 

Din cauza recesiunii economice, dar si a incertitudinii privind guvernul, bolivarul din Venezuela a suferit o depreciere crunta.

Oamenii din Venezuela au fost pusi in ultimele luni in situatia de a nu-si putea satisface nevoile de baza. Situatia a devenit chiar mai grava atunci cand guvernul a blocat ajutoarele umanitare din SUA.

NBC News a raportat ca sacii de orez, conservele de ton, si biscuitii adusi de voluntari au fost blocate la granita cu Columbia de catre administratia lui Nicolas Maduro, care se lupta sa ramana la putere, in ciuda ridicarii liderului din opozitie, Juan Guaido.

Lester Toledo, reprezentantul misiunii de intrajutorare condusa de Guaido, crede in continuare ca donatiile vor fi lasate sa intre in tara pentru a ajuta zecile de mii de copii subnutriti.

“Sunt convins ca vom reusi sa aduce ajutoarele in tara cu sprijinul cetatenilor din Venezuela. Din ce in ce mai multi oameni se implica in aceasta misiune umanitara.”

 

Ajutoarele trimise de SUA sunt blocate

 

Chiar si asa, ajutoarele trimise de guvernul SUA sunt in continuare blocate la granita de catre armata din Venezuela, iar cand si daca acestea vor fi aduse in tara este neclar.

Oamenii din Venezuela sunt greu incercati de refuzul de a permite ajutoarelor sa intre in tara. Cat timp Nicolas Maduro va ramane la putere, armata va continua sa blocheze granitele.

In ultimele saptamani, venezuelenii au gasit speranta in Bitcoin, incercand sa utilizeze moneda digitala pentru a achizitiona mancare si alte produse de baza. A mai fost discutat in trecut faptul ca multi venezueleni mineaza Bitcoin, folosindu-se de pretul derizoriu pe care il are electricitatea, si folosesc apoi monedele digitale pentru a procura hrana si medicamente.

In 2017, Jim Epstein a spus:
“Principalul factor care ii determina pe oamenii din Venezuela sa se apuce de minat Bitcoin este pretul maximal pe care guvernul l-a impus pentru electricitate. Cu alte cuvinte, electricitatea este aproape gratis.
Minarea Bitcoin necesita o putere de procesare mare, care la randul ei presupune un consum mare de electricitate. In majoritatea tarilor din lume, electricitatea este mai scumpa decat veniturile din minat. Dar in Venezuela, guvernul a transformat minarea criptomonedelor intr-o adevarata mana cereasca.”

 

Va continua volumul tranzactiilor cu Bitcoin sa creasca?

 

Liderul opozitiei, Guaido, care este pro-Bitcoin, si-a exprimat scepticismul cu privire la criptomoneda dezvoltata de administratia Maduro, Petro.

Este putin probabil ca Bitcoin-ul sa devina principala moneda folosita in Venezuela. In momentul in care administratia se va schimba, se va incerca, probabil, o refacere a monedei nationale.

In acest moment, Bitcoin-ul este o adevarata barca de salvare pentru multi venezueleni, si va continua sa ramana asa si pe viitor, conform lui Max Keiser, gazda RT.

“Presedintele Venezuelei este fan Bitcoin. Nu cred ca moneda lui Maduro, Petro, are vreo sansa. Convertirea economiei in Bitcoin este singurul lucru inteligent pe care il pot face.”, a spus acesta.