Hackerul olandez care a lansat atacuri impotriva unor site-uri mari, precum BBC si Yahoo News, si care a incercat sa santajeze numeroase alte companii, nu va face nicio zi de inchisoare pentru actiunile sale.
Vorbind in fata curtii de la Haga la inceputul acestei luni, tanarul de 20 de ani si-a recunoscut actiunile, pe care le-a comis in timp ce era minor, si si-a cerut iertare, plin de remuscari.
Hackerul a primi ca pedeapta 120 de ore de munca in folosul comunitatii, si 377 de zile la scoala de corectie. Nu a fost condamnat la inchisoare, insa se afla sub control judiciar pentru urmatoarele 360 de zile.
Potrivit documentelor din instanta, care au fost obtinute de ZDNet, hackerul a folosit o retea de roboti, construita cu ajutorul malware-ului Mirai IoT. Dimensiunea retelei variaza in functie de sursa, de la 2697 de roboti in instanta, pana la 10.000 pe retelele de socializare.
Documentele din instanta identifica hackerul drept S., iar numele victimelor nu au fost facute publice, insa potrivit unui jurnalist de la Haagsche Courant care a asistat la audierea din 21 februarie, printre site-urile afectate se numara BBC, Yahoo News, Zalando, si numeroase platforme de tranzactionare a criptomonedelor.
Autoritatile sustin ca S. a contactat diverse companii, pentru a cere rascumparari in schimbul incetarii atacurilor. Un astfel de exemplu este Moneypot, care, la acel moment, a publicat biletele venite de la S.
Atacurile au inceput in octombrie 2016, si au incetat in octombrie 2017, cand autoritatile au arestat suspectul. Dovezile impotriva acestuia includ conversatii pe Skype cu doi colaboratori, unul dintre ei numit Chris, iar cel de-al doilea fiind in Croatia.
Hackerul a castigat in jur de 150.000 de dolari
Autoritatile sustin ca S. a castigat 150.000 de dolari din atacuri si din rascumparari.
In cadrul audierii din 21 februarie, S. i-a spus judecatorului ca a inceput aceste atacuri pentru ca parintii sai aveau o situatie financiara precara, dupa ce a aflat ca cel care a construit malware-ul Mirai IoT a castigat 100.000 de mii de dolari dintr-o schema asemanatoare. A inceput sa foloseasca robotii dupa ce codul sursa al acestora a fost publicat online.
S. a mai declarat ca a desfasurat primele activitati de hacking cand avea 13-14 ani, chiar inaintea atacurilor Mirai.
In afara de marturia sa, S. i-a spus judecatorului ca este implicat in acest moment in minarea de criptomonede, si in specularea acestora. Judecatorul l-a avertizat ca aceasta activitate este periculoasa, si ca s-ar putea sa aiba din nou nevoie de bani in curand.
Procurorul a cerut o sentinta mult mai dura, 24 de luni de inchisoare si despagubiri de 13.500 de dolari pentru victime.
Numeroase surse din industrie sustin ca S. este unul dintre hackerii care au ajuns anul trecut in topul atacatorilor IoT si al operatorilor de roboti digitali.
Preluat de pe ZDNet