Institutia bancara privata Nordea isi extinde oferta pentru platforma de tranzactionare bazata pe blockchain, we.trade clientilor sai de afaceri mici si mijlocii (IMM-uri), potrivit unui comunicat de presa din 9 mai.

Platforma va contribui, probabil, la abordarea deficitelor de incredere existente in tranzactiile transfrontaliere actuale realizate de IMM-uri. Patrik Zekkar, directorul global al Finantelor Comerciale si Managementul Lucrarilor de Lucru la Nordea, a explicat:

“Aproape 60% din IMM-uri au spus ca trebuie sa plateasca avansuri, astfel incat exista evident un sentiment de insecuritate in jurul comertului transfrontalier. Acest lucru este nefericit, nu numai din punct de vedere al lichiditatii, ci poate duce si la abtinerea de la tranzactionare a companiilor si la cresterea acestora “.

Prin intermediul platformei we.trade, utilizatorii pot selecta anumite evenimente dintr-un smart contract care va declansa o plata catre o alta parte.

We.trade este un proiect comun al a 12 banci diferite, printre care Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Santander, Société Générale si UniCredit si se bazeaza pe platforma IBM Blockchain. We.trade a inceput primele sale operatiuni live in iunie 2018. Nordea sa alaturat proiectului in 2017 si a lansat soft-ul pentru clienti selectati luna trecuta.

Nordea este o banca privata majora in regiunea nordica. Incepand cu anul 2016, firma avea un capital total de peste 32,4 miliarde de euro, cu un venit net de 3,7 miliarde de euro in acelasi an.

In timp ce Nordea accepta tehnologia de tip blockchain, este nevoie de o linie ferma impotriva criptomonedelor. In ianuarie 2018, banca a interzis angajatilor sai sa detina bitcoin (BTC). Dupa anuntarea interdictiei, cifrele daneze privind finantele si drepturile lucratorilor au amenintat actiunile in justitie.

In decembrie 2017, banca a inchis si contul Bursei norvegiene Bitmynt AS. Fondatorul lui Bitmynt a dat in judecata Nordea, dar a pierdut cazul in mai 2018.