AID este pentru Audi cum este Cruise-ul pentru GM, spune CTO
Dintre toate companiile care produc masini de lux, Audi a fost cea mai agresiva in dezvoltarea unor sisteme semi-automatizate pentru masinile sale. Avem ca exemplu Audi A8 Sedan, o versiune interzisa in SUA din pricina caracteristicilor sale partial automatizate. Producatorul german ne permite sa aruncam un ochi catre eforturile sale de a a construi o masina care sa nu aiba nevoie de sofer. Unul dintre partenerii Audi spune ca acest concept va fi lansat pana in 2021.
Audi, care este in proprietatea grupului VAG, a cheltuit recent 16 miliarde de dolari pe mobilitate electrica si tehnologie de conducere automatizata, despre care se vehiculeaza ca vor fi disponibile pana in 2023. Mare parte a muncii se va desfasura in cadrul AID, o subsidiara Audi.
AID a fost fondat acum un an si jumatate, si are in prezent 150 de angajati. Sediul central se afla in Munich, unde exista deja 12 automobile autonome care opereaza pe drumurile publice. Cele mai multe vehicule de testare sunt VW Golf, fapt ce demonstreaza rolul pe care il joaca tehnologia masinilor automatizate pentru grupul VAG, cu branduri precum Audi, Volskwaggen si Porsche.
Alexandre Haag, liderul tehnologic al grupului, a afirmat ca AID este pentru Audi cum este Cruise pentru GM, sau Argo pentru Ford. Producatorul german a preferat sa isi contruiasca propria echipa pentru dezvoltarea conceptului, decat sa caute o companie care sa se ocupe de acest lucru.
Scopul nostru este sa dezvoltam in intregime nivelul 4, a declarat Haag. Nivelul 4 este, conform definitiei data de Automotive Engineers, o masina care se conduce in totalitate singura din punctul A in punctul B. “Prima aplicatie a acestui concept va fi o flota de taxi-uri robotizate, iar pe termen lung planuim sa furnizam tehnologia pentru tot grupul, aceasta putand fi folosita pe masini particulare, camioane, autobuze, masini de livrare si nu numai.”, a adaugat Haag.
Asemeni majoritatii programelor AV, divizia Audi foloseste programe si inteligenta artificiale pentru a procesa datele furnizate de o serie de senzori, precum punctele LIDAR, ecourile radar si pixelii camerei. Perceptia modeleaza mediul din jurul masinii, atat in apropiere cat si la departare, prin detectarea obiectelor, a vehiculelor, a pietonilor si a obstacolelor.
Acestea fiind spune, Audi nu este cu mult inaintea altor producatori de masini in implementarea acestui concept. Waymo, divizia AV de la Alphabet, a lansat recent un serviciu limitat de taxi-uri robotizate, in exteriorul Phoenix, Arizona. GM afirma ca va lansa propriul sau serviciu de acest fel in 2019, in San Francisco. Audi urmareste sa lanseze taxi-uri robotizate la scara larga in 2021, la fel ca si Ford.
“Sincer, cred ca exista nerabdare in randul utulizatorilor”, a spus Haag. “Cred ca suntem inca departe de lansarea la scara larga… Am o parere foarte buna despre Waymo, dar cred ca Cruise (GM) va avea mai mult succes. Au o echipa buna, dar sunt sigur ca daca vor lansa ceva in 2019, va fi ceva foarte mic. Poate o banda dedicata, un autobuz cu ruta fixa, o arie de cativa kilometri, sau ceva de genul acesta. Dar dat fiind ca noi urmarim San Francisco, sau chiar numai Market Street, nu cred ca vom avea ceva in anul viitor.”
Spunand aceste lucruri, Haag a recunoscut ca dezvoltarea masinilor capabile sa functioneze fara sofer poate fi problematica, dar dupa cum spune el, lucrurile stau astfel pentru toti producatorii. Perceptia, sau abilitatea masinii de a vedea si a identifica obiectele din jur este incredibil de dificila, si este de fel de dificil de prezis ce vor face aceste obiecte.
“Obtinerea unei precizii de 90% este destul de usoara”, spune Haag. “Obtinerea unei precizii de 95% incepe sa devina o provocare, dar de acolo mai sunt cativa pasi de facut. 99.9999% este scopul, iar fiecare noua este din ce in ce mai greu de adaugat. Cand ai ajuns la 95% precizie, abia ai inceput. ”
Pentru a-si imbunatati eforturile, Audi apeleaza la furnizori care pot ajuta cu perceptia si prezicerea. AID a anuntat marti ca va lucra cu Luminar, un startup din Palo Alto care produce senzori LIDAR si software de perceptie pentru masinile automatizate. Luminar lucreaza si cu Volvo si Toyota, dar si cu alti producatori ale caror nume nu au fost inca facute publice. Senzorul LIDAR trimite milioane de puncte laser pe secunda si masoara distanta pana la obiect. Acest lucru este vazut drept un element cheie al conceptului.
Haag a fost impresionat de raza de actiune si de densitatea punctelor LIDAR. “Cu cat senzorul este mai puternic, cu atat perceptia este mai usoara”, a spus el. “Si aici intervine LIDAR”. Vehiculele AID vor folosi senzori LIDAR dezvoltati de Luminar pentru perceptia si detectarea obiectelor la distanta, dar si senzori LIDAR dezvoltati de Velodyne pentru a detecta obiectele din apropiere.
“Este o mare victorie”, a spus Austin Russel, CEO al Luminar. Compania sa a lucrat cu Audi de mai bine de un an, dar abia acum au facut public parteneriatul lor. Desi este un nou-venit pe piata conducerii automatizate, Russel a afirmat ca AID este mai comfortabil cu conceptul decat alti operatori AV care au lucrat cu tehnologia timp de mai mult de zece ani.
“Oamenii nu au mult bagaj sau multa experianta in spate in ceea ce priveste acest domeniu”, a spus Russel. Alti operatori pot fi incurcati de platformele vechi atunci cand incearca sa integreze tehnologii inovatoare, precum a noastra.”, a adaugat el.