Sindicalizarea industriei jocurilor este, din nou, un subiect intens abordat, iar in 2018, Game Workers Unite a trecut la actiune, dupa ani intregi de discutii si declaratii.

 

Dupa ani de zile de incercari, Vivendi a incetat sa mai urmareasca sa cumpere Ubisoft, si a vandut actiunile pe care le avea deja altora, printre care si Ubisoft, Tencent si Ontario Teachers Pension Plan.

 

Iconoclasts a fost lansat, in sfarsit!

 

Anul 2018 a fost lung. Inainte sa il declaram incheiat, hai sa ne gandim ce parti din el ne vor urmari anul viitor.

 

Inchiderea Telltale Games (si Capcom Vancouver si Carbine si Bandai Namco Vancouver si Wargaming Seattle si…)

 

Telltale Games nu a fost singurul studio care nu a rezistat anului 2018, dar a fost unul dintre cele mai mari si mai iubite.

 

Chiar daca au existat semne negative (inclusiv raporturi despre un mediu de lucru toxic, disponibilizari masive si probleme legale cu CEO-ul Kevin Bruner), lumea jocurilor a ramas socata cand a fost anuntata inchiderea studioului in septembrie, disponibilizand peste 200 de oameni fara niciun preaviz si fara salarii compensatorii.

 

Nu au fost singurii care au tras cortina. Inchiderea Telltale s-a intamplat cu doar cateva zile inainte inchiderea Capcom Vancouver si de disponibilizarile de la Big Fish Games. Industria jocurilor video a pierdut doua studiouri mari si peste 500 de locuri de munca in doar o saptamana. Daca ne uitam in spate, anul a acesta a fost marcat de disponibilizari masive in industrie.

 

In timp ce Skybound Entertainment trage sa termine ultimul Walking Dead al Telltale cu macar o parte dintre dezvoltatorii initiali, inchiderea abrupta a unui studio atat de iubit, si imposibilitatea de a-si plati angajatii ridica o serie de intrebari. Va fi esecul Telltale un catalizator pentru reformarea industriei?

 

Valve implementeaza nivele de plata care favorizeaza companiile mari

 

Dominanta Steam in industria jocurilor pare sa tremure mai mult ca niciodata, lucru vazut mai ales in momentul anuntarii noilor nivele de plata, care favorizeaza dezvoltatorii mari.

 

Prin reducerea comisioanelor pentru companiile mari de la 30% la 25% pentru incasari de peste 10 milioane de dolari, si la 20% pentru incasari mai mari de 50 de milioane de dolari, Valve incearca cu disperare sa ii convinga pe acestia sa foloseasca in continuare platforma in anii urmatori. Amenintarea continua sa existe pentru Steam, pe masura ce marii dezvoltatori de jocuri, precum Bethesda, Ubisoft, EA, si chiar Epic si Discord aleg sa isi deschida propriile platforme pentru a evita sa mai plateasca aceste comisioane uriase.

 

Este important de mentionat ca Valve decide sa faca aceste concesii doar pentru producatorii mari de jocuri, in timp ce micii dezvoltatori continua sa se lupte cu probleme de marketing pe o piata inundata de jocuri foarte bune.

 

Acum ceva timp, publicarea unui joc pe Steam insemna automat succes. In prezent, majoritatea dezvoltatorilor cauta, pe buna dreptate, alte platforme care sa ii ajute la lansarea noilor jocuri.

 

FTC investigheaza cutiile cu recompensele jocurilor

 

Cutiile cu recompense au existat de ani de zile in jocuri, dar dupa incurcatura provocata de Battlefront II in 2017, acestea au atras atentia presei. Acum, la sfarsitul anului 2018, acestea incep sa fie privite ca jocuri de noroc de autoritatile de reglementare din intreaga lume, si au fost deja interzise in Belgia si in Olanda din aceste motive.

Dezvoltatorii precum Valve, Square Enix si ArenaNet s-au retras de pe aceste piete, dar este posibil ca impactul sa fie mult mai mare, pe masura ce SUA incepe o investigatie privind monetizarea in jocuri si efectul acesteia asupra categoriilor mici de varsta.

 

Dezvoltatorii din Marea Britanie se unesc

 

Discutiile despre sindicalizare nu sunt noi, dar pana acum actiunile au fost rare. Acest lucru a fost valabil pana anul acesta. Game Workers Unite este un grup activist care urmareste sa devina parte oficiala a Uniunii Lucratorilor Independenti din Marea Britanie, formand astfel primul sindicat din industria jocurilor din Marea Britanie.

 

Acesta este un pas important pentru activistii din acest domeniu, si le va da dezvoltatorilor sansa sa observe efectul pe care o astfel de forma de organizare il va avea asupra industriei. Exemplele de acest gen sunt rare, cu toate ca exista cateva, iar organizatia din Marea Britanie va improspata polemicile pe acest subiect.

 

Game Workers Unite a fost o organizatie foarte vocala in acest an, dar interesul s-a concentrat pe curba descendenta a industriei si presiunea mare de la locul de munca, presiune care impinge dezvoltatorii catre alte domenii.

 

Dupa un an plin de disponibilizari, povesti toxice, greseli de management si medii de lucru neplacute in cazul multor companii (Riot, ArenaNet, Rockstar), suntem siguri ca sindicalizarea se va extinde.

 

Lansarea Epic Games Store – razboiul platformelor incepe

 

Succesul uimitor pe care l-a avut Fortnite Battle Royale a determinat actiuni surprinzatoare din partea Epic Games, printre care si deschiderea unei platforme de jocuri a companiei. Cel mai mare competitor de pe aceasta piata este, fara indoiala, Steam. La lansarea platformei, Epic Games le-a spus dezvoltatorilor: “Putem avea grija de voi mai bine decat Steam.”

 

In timp ce multi dezvoltatori nu au inca incredere, dovezile sunt coplesitoare: Fortnite are peste 200 de milioane de jucatori, si, cu toata ca Epic Games Store tinteste pentru moment doar piata PC, compania declara ca urmareste sa se extinda si pe celelalte platforme in cel  mai scurt timp. Numarul de jocuri care concureaza pentru atentie pe Epic Games Store este mic, iar anunturile nu afecteaza rezultatele cautarilor.

 

Cel mai important lucru este comisionul platformei, de doar 12%, printre cele mai mici comisioane din domeniu, depasit doar de Discord, cu 10%. La sfarsitul unui an in care Steam s-a vazut amenintat de platforma Discord, care are, de asemenea, peste 200 de milioane de utilizatori, dar si de alte afaceri de genul, decizia Epic de a deschide Epic Games Store va crea un nou val de oportunitati pentru dezvoltatori.