Campul magnetic al Pamantului se afla intr-o stare continua de slabire, iar potrivit studiilor efectuate in cursul anului, se pare ca acest fenomen ingrijorator face parte dintr-un proces care dureaza de peste 1000 de ani.
Campul magnetic al Pamantului nu ne ofera doar Polul Nord si Polul Sud, acesta este de asemenea si scutul care ne protejeaza de vanturi solare si radiatii cosmice, insa puterea acestui scut este din ce in ce mai slaba. Cercetatorii sunt de parere ca, la un moment dat, acesta se va da peste cap, aducand cu sine inversarea polilor magnetici.
Oricat de nebunesc ar suna, acest lucru se intampla doar o data la perioade foarte mari de timp. S-a intamplat ultima oara acum 780.000 de ani, si a fost foarte aproape sa se repete acum 40.000 de ani. Atunci cand se intampla, acest proces nu este unul rapid, inversarea polaritatii intinzandu-se pe mii de ani.Nimeni nu stie cu siguranta daca si cand se va intampla din nou, si asta din lipsa de dovezi solide.
Regiunea care ii ingrijoreaza pe savanti in acest moment este Atlanticul de Sud- o portiune imensa din campul magnetic care se intinde din Chile pana in Zimbabwe. In aceasta portiune, campul este atat de slabit, incat este periculos pana si pentru satelitii Pamantului sa o tranziteze, deoarece radiatiile care patrund pe acolo le-ar putea defecta sistemele electronice.
Fizicianul Vincent Hare, de la Universitatea din Rochester, New York, afirma in luna februarie a acestui an : ‘’Stiam de ceva timp ca s-a schimbat campul magnetic al Pamantului, insa nu stiam daca aceasta anomalie era ceva deosebit pe un termen lung sau nu’’.
Unul dintre motivele pentru care nu se stiu multe lucruri legate de istoria magnetica a acestei regiuni este lipsa datelor arheomagnetice- adica a dovezilor fizice ale trecutului magnetic al zonei respective, dovezi care ar fi trebuit sa fie gasite in relicvele arheologice din erele trecute ale zonei.
Una dintre aceste perioade din trecut a apartinut unui popor african care traia in valea raului Limpopo-la granita dintre Zimbabwe, in sudul Africi si Botswana-cele doua regiuni care fac parte din regiunea care prezinta anomalii in ziua de azi.
Acum aproximativ 1000 de ani, aceste popoare Bantu practicau ritualuri elaborate si pline de superstitii in legatura cu mediul inconjurator. Astfel, pe timp de seceta, acestia isi ardeau colibele si granarele construite din lut, intr-un ritual de purificare menit sa aduca ploile inapoi. Acestia nu stiau ca prin aceste ritualuri puneau bazele unor cercetari stiintifice care aveau sa se intample peste secole.
Geofizicianul John Tarduno a explicat : ‘’Atunci cand arzi lut la temperaturi foarte mari, acest proces stabilizeaza mineralele magnetice, iar atunci cand se racesc de la aceste temperaturi, devin inscrieri in arhiva magnetica a Pamantului’’.
Astfel, descoperirile legate de artefactele stravechi au adus la lumina nu numai ritualurile stramosilor popoarelor din Africa de Sud, ci si date despre campul magnetic.
Tarduno a mai afirmat : ‘’Am cautat dovezi ale repetarii acestor anomalii, deoarece noi credem ca acestea sunt ceea ce cauzeaza problemele din Atlanticul de Sud in prezent. Am gasit dovezi ca aceste anomalii s-au intamplat in trecut, iar acest lucru ne ajuta sa intelegem schimbarile care afecteaza azi campul magnetic’’. Precum ‘’o busola inghetata in timp’’ imediat dupa arderea lutului, aceste artefacte arata ca slabirea campului magnetic in interiorul Atlanticului de Sud nu este un fenomen izolat in istorie. Fluctuatii similare au aparut si intre anii 400-450 En, 700-750 En,1225-1550 En, iar faptul ca exista un tipar ne indica faptul ca pozitia anomaliilor nu este intamplatoare.
Geofizicianul Tarduno a afirmat, de asemenea: ‘’Avem dovezi din ce in ce mai clare ca are loc un fenomen neobisnuit la granita miez-manta a Pamantului, sub continentul african, fenomen ce ar putea avea un impact major asupra campului magnetic al Pamantului’’.
Slabirea din zilele noastre a campului magnetic al Pamantului, fenomen care dureaza de aproximativ 160 de ani, se presupune ca este cauzata de un vast rezervor de roca densa gasit la 2900 de km adancime sub continentul Africa.
Cercetatorii afirmau, anul trecut, despre aceasta formatiune in publicatia The Conversation, ca este ‘’ o caracteristica profunda a pamantului si este posibil sa aiba zeci de milioane de ani vechime’’si ca ‘’desi are mii de kilometri in diametru, granitele sale sunt bine definite’’.
Se presupune ca aceasta regiune densa, aflata intre fierul incins in stare lichida gasit in miezul Pamantului si zona mai solida a mantalei, este ceea ce afecteaza fierul din miez care ajuta la generarea campului magnetic al Terrei.
Asa cum explica oamenii de stiinta, ideea de inversare a polilor pleaca de la premisa ca acest fenomen poate origina oriunde in miezul Pamantului, insa potrivit ultimelor descoperiri, este posibil ca aceste schimbari sa aiba ca punct de plecare anumite fenomene ce apar la limita granitelor dintre miez si manta. Daca acestia au dreptate, o mare parte din puzzle-ul legat de teoria slabirii campului magnetic al Pamantului e pe cale sa se rezolve, si toate multumita ritualurilor de ardere a lutului de acum un mileniu.
Vincent Hare a afirmat: ‘Stim ca astfel de fenomene neobisnuite s-au mai intamplat in trecut, inainte de ultimii 160 de ani, si stim ca aceste fenomene fac parte dintr-un proces mai amplu, care se intinde pe termen lung, insa este prea devreme sa stim cu siguranta daca aceste fenomene vor avea ca rezultat schimbarea polilor magnetici ai Pamantului’’.
[…] trecut, un barbat din Africa de Sud, cunoscut doar ca Andrew, a fost inselat sa se intalneasca cu oameni care pretindeau ca vor sa […]