Riksbank, banca centrala din Suedia, a anuntat lansarea unui proiect pilot de un an al propunerii sale de e-krona. Proiectul va folosi o tehnologie distribuita de ledger, inspirata de blockchain-urile care ruleaza criptomonede.

 

Aproape toata lumea din Suedia foloseste o aplicatie de plata mobila numita Swish si s-a estimat ca retailerii ar putea inceta sa accepte numerar pana in 2023. Acest lucru ii priveste pe bancherii centrali ai tarii, din doua motive. In primul rand, se tem ca, daca infrastructura de plata va fi lasata complet sectorului privat, anumite grupuri ar putea fi excluse. In al doilea rand, daca oamenii isi pierd capacitatea de a converti ceea ce este in conturile lor bancare comerciale intr-o forma de „numerar” sustinuta de guvern, aceasta ar putea submina credinta lor in sistemul monetar.

 

Acesta este motivul pentru care, in urma cu cativa ani, Riksbank a inceput sa investigheze posibilitatea unei monede digitale sustinute de stat, care ar putea juca un rol similar cu cel pe care il joaca astazi in numerar fizic.

 

Economistul Riksbank, Gabriel Söderberg, sustine ca, desi companiile private sunt motivate de profit, banca centrala ar fi concentrata pe oferirea unui bun public. Are un stimulent sa se concentreze pe crearea unui sistem de plati digitale, usor de utilizat si accesibil tuturor.

 

Potrivit unui comunicat de presa, proiectul pilot se va derula pana la sfarsitul lunii februarie 2021. Dar ar putea fi mai multe teste: „In prezent nu exista o decizie privind emiterea unei e-krona, cum ar putea fi proiectata o e-krona sau ce tehnologie ar putea fi utilizata. ” Söderberg mi-a spus ca decizia privind emiterea unei monede digitale suverane va trebui sa implice publicul suedez. „Aceasta decizie este prea mare doar pentru o banca centrala, cel putin in contextul suedez”, a spus el.