Gigantul farmaceutic Pfizer a inceput testarea unui nou vaccin pentru COVID-19 in Statele Unite. Procesul initial va implica 360 de voluntari, iar primii subiecti au primit deja injectii.

 

Vaccinul a fost dezvoltat intr-un parteneriat intre Pfizer si compania germana de biotehnologie BioNTech. Pe langa studiile din SUA, vor exista aproximativ 200 de pacienti inscrisi in studii in Germania.

 

Candidatul este cunoscut sub numele de vaccin mRNA, si este menit sa contina instructiunile pentru a face proteine ​​virale care pot declansa un raspuns imun la pacientii infectati.

 

Anterior, BioNTech a dezvoltat tratamente bazate pe mRNA pentru cancer.

 

“Pfizer aduce expertiza in boala infectioasa si dezvoltarea vaccinului in fabricarea vaccinurilor”, spune Philip Dormitzer, vicepresedinte si director stiintific pentru vaccinurile virale la Pfizer. “Deci este un parteneriat real … Pfizer are setul larg de capacitati ale companiilor majore de vaccinuri, o companie farmaceutica majora, iar BioNTech aduce o expertiza reala in aceste platforme RNA.”

 

Exista mai multe versiuni ale vaccinului in studiile initiale care au inceput luni. Companiile vor avansa versiunile care par cele mai sigure si, de asemenea, produc cel mai bun raspuns imun.

 

Chiar in timp ce incep studiile la oameni, Pfizer se pregateste sa isi extinda capacitatea de productie. Compania spune ca acesta este singurul mod in care poate fi sigur ca va avea un produs pregatit cat mai curand posibil pentru a face fata pandemiei in curs de desfasurare.

 

„Daca astepti pana stii cum functioneaza vaccinul pentru a incepe acest lucru, ai ajuns prea tarziu”, spune Dormitzer.

 

Un vaccin dezvoltat de compania biotecnologica Moderna si Institutul National de Alergii si Boli Infectioase se bazeaza, de asemenea, pe tehnologia mRNA. A inceput studiile la oameni luna trecuta.

 

Un alt vaccin, dezvoltat de Inovio, bazat pe tehnologia ADN, a inceput, de asemenea, studii clinice in SUA. Si candidatii la vaccinul facut de Novavax si Universitatea din Pittsburgh sunt de asteptat sa inceapa studiile clinice in curand. Luna trecuta, un vaccin de la Universitatea din Oxford a inceput studiile in Regatul Unit.

 

Johnson si Johnson, GSK si Sanofi au anuntat, de asemenea, planurile de vaccin.