Traind in epoca internetului se simte adesea ca o sabie cu doua taisuri. Da, exista mai multe informatii accesibile pentru noi, literalmente la indemana noastra, ca niciodata. Aceasta inseamna, de asemenea, ca dezinformarea este la fel de usor disponibila. De la tipul din liceu care „vede prin isteria mass-media” pana la matusa ta de pe Facebook impartasind postari bine insemnate, dar gresite despre modul in care acizii stomacali ucid coronavirusul, exista o multime de zvonuri false. Si da, toti suntem suficient de speriati si fara atatea zvonuri.
Ultimul lucru de care avem nevoie este un zvon fals. Deci, pentru a afla ceea ce este real si ceea ce nu privind problemele legate de coronavirus, am vorbit cu Dr. Mikhail Varshavski – sau cum este cunoscut pe Instagram, dr. Mike.
Zvonul 1: Daca va puteti tine respiratia timp de 10 secunde, nu aveti coronavirus
Acesta pare legitim pentru ca foloseste o multime de termeni medicali. Versiunea originala este ceva de genul: „Respirati adanc si tineti-va respiratia mai mult de 10 secunde. Daca o completati cu succes fara tuse, fara disconfort, rigiditate sau etanseitate, etc., se dovedeste ca nu exista fibroza in plamani, deci nu exista nicio infectie. ”
Desi pare sa se bazeze pe data stiintifice, Dr. Mike spune ca acest test este „complet neadevarat”. In timp ce COVID-19 este o infectie respiratorie, fibroza pulmonara este, potrivit Mayo Clinic, „o boala pulmonara care apare atunci cand tesutul pulmonar devine deteriorat si cicatrizat. Acest tesut ingrosat si rigid face mai dificil pentru plamanii sa functioneze corect. ” Problema? Fibroza poate dura luni daca nu chiar ani in care se dezvolta, iar medicii nu stiu sigur daca COVID-19 cauzeaza fibroza.
Zvonul 2: Gargara cu apa cu sare va ucide virusul
Nebunia despre acest mit este ca l-am vazut raspandit pe un grup WhatsApp in care ma aflu, cu persoana care a trimis-o sustinand ca l-a obtinut de la sora lor, care este chimista. In chat-ul de grup, am subliniat ca nu exista nicio modalitate in care acest lucru sa poata fi adevarat (ganditi-va la asta: tarile ar fi inchis un virus care ar putea fi ucis cu putin apa sarata?), dar nimeni nu parea sa ma sprijine. Ei bine, nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, pentru ca, potrivit doctorului Mike, aceasta asa-numita cura este absolut falsa.
Zvonul 3: Apa potabila va impinge virusul in stomacul dvs. si va ucide virusul
Logica aici este ca acizii din stomac ucid coronavirusul, ceea ce, din nou, nu este cazul. Ganditi-va cu adevarat daca s-ar intampla o pandemie globala si tarile intregi ar fi blocate daca solutia ar fi doar sa bea mai multa apa. Dr. Mike spune: „Uite, sa stai bine hidratat este important pentru sanatatea ta, dar sa bei apa la fiecare 15 minute nu este o regula pe care cineva sa o recomande.”
Dr. Faheem Younus, de la Universitatea din Maryland, a eliminat in mod similar acest mit pe Twitter, spunand ca „Virusul poate intra in gat, dar patrunde in celulele gazda. Nu o puteti spala. Apa excesiva te va face sa fugi la toaleta. Deci, bea apa pentru ca te poate face sa te simti mai putin lent, sa iti imbunatatesti pielea si ar trebui sa o faci oricum, dar nu pentru ca va vindeca coronavirusul.
Zvonul 4: Ibuprofenul inrautateste simptomele coronavirusului
Acesta este greu pentru ca a provenit de la o organizatie de sanatate propriu-zisa si nu de la un tip aleatoriu pe Facebook. Dr. Mike explica: „Ministerul sanatatii francez a iesit recent si a mentionat ceva despre faptul ca nu luati ibuprofen si au spus ca nu ar trebui sa luam acest lucru, deoarece de fapt agraveaza simptomele virusului.” Ministrul francez al sanatatii, Olivier Véran, a replicat ca oamenii nu ar trebui sa ia AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), o categorie de calmante / reducatoare de febra care include ibuprofen, deoarece unii pacienti francezi au avut reactii adverse grave.
Problema, insa, dupa cum spune dr. Mike, „asta nu s-a dovedit a fi cazul in studiile controlate de buna calitate. OMS nu le-a spus oamenilor sa inceteze sa-l ia, ceea ce inseamna ca daca medicul v-a prescris medicamentatie cu ibuprofen, puteti sa o luati in siguranta. ” Incepand cu 18 martie, OMS nu recomanda sa nu luati ibuprofen.
Dr. Mike adauga ca partea dificila este ca „nu stim inca daca luand ibuprofen dezvoltati simptome mai grave sau pentru ca se intampla sa aveti simptome mai grave, luati mai mult ibuprofen. Deci, daca medicul dumneavoastra va recomanda sa luati ibuprofen, va rugam sa il luati.”
Si ca o nota finala, Dr. Mike avertizeaza: „Exista unele companii de marketing care sunt acolo care incearca sa ofere produse care stimuleaza imunitatea de vitamine, minerale care, in esenta, vor vindeca COVID-19; sunt doar afirmari false.”
Nu va cheltuiti banii aiurea; daca ar exista intr-adevar un remediu pentru COVID-19, OMS si CDC ar fi cele care sa spuna stirile (si nu, sa zicem, fata de la liceul tau care vinde uleiuri esentiale pe Facebook).
[…] a elimina orice infectie, subliniaza cat de anxios este guvernul Chinei pentru a preveni reaparitia virusului. Pe masura ce tarile incep sa-si usureze blocajele, trebuie sa se confrunte cu amenintarea reala a […]