O operatiune de politie condusa de Europol a arestat trei persoane despre care se presupune ca au condus Wall Street Market, considerata a doua cea mai mare piata “dark web” a lumii.

Autoritatile au confiscat, de asemenea, serverele site-ului si mai mult de 550.000 € (in jur de 615.000 $) in numerar, plus Bitcoin si Monero “in sume de sase cifre”, ce ar insemana o suma imensa. (Un singur bitcoin tranzactioneaza in prezent pentru suma de 5.700 de dolari si Monero pentru aproximativ 65 de dolari)

 

Arestarile faceau parte din operatiunile “Dark Web Team” ale Europol si au fost cele mai recente intr-un sir de arestari de pe dark web. In timp ce politia germana a arestat suspectii Wall Street Market, politia finlandeza a confiscat un alt marketplace cunoscut sub numele de Silkkitie sau Valhalla, iar politia americana a arestat doi presupusi dealeri de droguri de mare volum.

 

Potrivit Europol, Wall Street Market a avut mai mult de 1,15 milioane de utilizatori si 5.400 de vanzatori de droguri, malware si alte materiale ilegale. ZDNet constata ca era deja pe punctul de a se inchide: proprietarii aparent aveau planuit un “exit scam” in care au furat banii vanzatorilor, unii angajati pareau sa-i santajeze pe utilizatori, amenintand sa le dezvaluie identitatea.

 

Un comunicat al Departamentului de Justitie afirma ca proprietarii de pe Wall Street incearcau sa paraseasca afacerea dupa ce au fost supusi unei examinari sporite si un aflux de utilizatori noi – probabil datorita inchiderii Dream Market, care a fost cea mai mare piata de pe dark web. Dar cand vanzatorii si-au gasit banii disparuti pe 16 aprilie, aceasta “a determinat autoritatile germane sa execute o serie de mandate de arestare si de cautare”.

 

In ultimii cativa ani, politia a urmarit pietele dark web de pe Internet – care promiteau tranzactii anonime prin intermediul retelei Tor – prin inlaturarea creatorilor si instaurand paranoia cu privire la operatiunile lor. In unele cazuri, chiar au deturnat in secret platforme si le-au mentinut in continuare, recoltand detalii despre cumparatori si vanzatori pentru arestari ulterioare.