Huawei 5G este acum live in Rusia cu sprijinul lui Vladimir Putin. Acesta nu este primul program pilot 5G lansat la Moscova, dar este cel mai notabil. Se bazeaza pe un acord semnat intre Xi Jinping si Vladimir Putin la Forumul Economic International St Petersburg din 2019 (SPIEF). Contextul acestei discutii a dus in centrul tehnologiei emergente divizate intre Est si Vest, astfel incat aceasta lansare are o semnificatie politica reala.

 

Reteaua ruseasca Tele2 a intrat in direct la Moscova cu Ericsson acum cateva saptamani. Si acum, potrivit rapoartelor mass-media din acest weekend, operatorul mobil concurent MTS “a facut echipa cu gigantul tehnologic chinez Huawei pentru un program pilot 5G la Moscova – unde pentru prima data reteaua super-rapida va acoperi aproape intregul oras.”

 

Pilotii 5G nu au fost singurul punct al agendei Huawei cand Xi l-a intalnit pe Vladimir Putin in iunie. Aceeasi intalnire a vizat potentialul smartphone-urilor Huawei de a trece la sistemul de operare rus Aurora – despre care a fost discutat mai detaliat intre Huawei si ministrul rus al dezvoltarii si comunicatiilor digitale. Saptamana trecuta, Reuters a raportat ca Huawei urmeaza sa instaleze Aurora “pe 360.000 de tablete pentru a realiza recensamantul populatiei din Rusia anul viitor”. Reuters a descris programul drept “prima etapa a lansarii sistemului de operare rusesc pe dispozitivele Huawei ”.

 

Aceeasi sedinta a liderilor a cuprins, de asemenea, scindarea tehnologiei emergente dintre SUA si aliatii sai, pe de o parte, si China si altele – inclusiv Rusia – pe de alta parte. Asa-numita Splinternet instaureaza frica in anumite agentii de informatii – pierderea controlului si a unor actori importanti din sectorul tehnicii occidentale – pierderea veniturilor. Printre jucatorii tehnologici se numara Intel, Qualcomm, Google si Microsoft.

 

La vremea respectiva, s-a sugerat, de asemenea, ca Huawei ar putea incepe productia si cercetarea si dezvoltarea rusa, inclusiv „productia comuna de cipuri si software”. Faptul ca primul pilot Aurora pare a fi un program guvernamental rus este in concordanta cu faptul ca exista un nivel mai profund de colaborare in culise. Totul este legat.