Elon Musk a condus o Tesla prin tunelul de testare dezvoltat de Boring Company in Los Angeles, in cadrul primei demonstratii publice a ceea ce el spera sa devina o noua forma de transport subteran care va decongestiona traficul.
Demonstratia prototipului a avut loc marti, 18 decembrie, in Hawthrone, California, in fata unei audiente formate din persoane foarte importante si jurnalisti.
Tunelul construit pentru testare masoara 1.14 mile (1.83 km), cu cate o platforma la fiecare capat care coboara masina in tunel, respectiv o ridica. Intre cele doua capete se poate circula cu viteza de 241 km/h.
Inainte de a putea folosi tunelul, masina trebuie echipata cu un set de roti retractabile, care fac posibila deplasarea pe sine.
Tunelul lui Elon Musk ar putea decongestiona traficul
In prezentarea de la eveniment, Mush a numit noul sistem drept “o solutie la traficul teribil de congestionat”.
Musk a fondat Boring Company in 2016, dupa ce s-a plans ca traficul in LA este atat de rau incat ar vrea sa poata construi “o masina de sapat tuneluri”.
El pretinde ca a investit aproximativ 40 de milioane de dolari din fondurile proprii in companie in cei doi ani de la infiintare. Asemeni tunelului Hawthrone, Boring Company planuieste sa contruiasca retele subterane in Chicago, LA si Washington DC.
Tunelul de testare pleaca din parcarea uneia dintre companiile lui Musk, Space X, si se termina intr-un alt loc in Hawthrone. Desi a fost construit pentru cercetare, Musk afirma ca spera ca acesta sa devina parte a unei retele de astfel de tuneluri.
Boring Company a folosit modelul Tesla X SUV pentru demonstratie, dar tunelul este conceput pentru a putea fi utilizat de catre orice masina electrica, autonoma.
In loc sa foloseasca “patine pentru masina”, asa cum a fost imaginat initial proiectul, sistemul se bazeaza pe roti aditionale, care permit masinii sa mearga pe sine precum un tren.
Aceste roti servesc si drept elemente de protectie, protejand masina de eventualele zgarieturi. Atunci cand nu sunt folosite, rotile aditionale pot fi ascunse sub masina. De asemenea, acestea pot fi montate oricand in timpul constructiei masinii sau dupa, contra sumei de cateva sute de dolari, sustine compania.
Calatoria prin tunel nu este deocamdata lina
In cadrul testului de marti, Tesla X SUV a atins viteza de 85 km/h, desi viteza la care compania sustine ca va ajunge este de 241 km/h.
“La acea viteza ar fi ca si cand te-ai teleporta in oras”, a afirmat Elon Musk.
Conform jurnalistilor care au putut proba acest sistem, calatoria nu este lina deocamdata, dar acest lucru se datoreaza faptului ca tunelul nu este finisat.
Pe langa construirea unei autostrazi subterane pentru masini, Boring Company isi doreste ca aceste tuneluri sa devina si o solutie pentru transportul public, cu vehicule autonome care pot prelua biciclistii si pietonii.
Musk a publicat informatii despre testare pe Twitter, unde acesta este o figura importanta. Parerile au fost impartite, cu unii care au laudat ingeniozitatea sistemului, dar si altii care sunt ingrijorati de siguranta acestuia. Au existat, de asemenea, voci care au afirmat ca acest sistem se aseamana metroului, doar ca are o capacitate mult mai mica.
Urmatorul pas al Boring Company va fi sa continue sa munceasca la contruirea unui tunel care sa lege centrul orasului Chicago de aeroportul O’Hare in mai putin de 12 minute. Lucrarea nu a obtinut inca aprobarile necesare.