Dependenta de smartphone – din patru copii si tineri au o relatie problematica cu smartphone-urile, sugereaza noi cercetari.

 

Acesti tineri prezinta „utilizarea problematica a smartphone-ului”, ceea ce inseamna ca folosesc dispozitivele intr-un mod care este in concordanta cu o dependenta comportamentala, au descoperit oamenii de stiinta.

 

Studiul, realizat de cercetatorii de la King’s College London si publicat in BMC Psychiatry, a analizat 41 de studii publicate incepand din 2011 despre utilizarea smartphone-ului si sanatatea mintala.

 

Concluzioneaza ca intre 10% si 30% dintre copii si tineri isi folosesc telefoanele intr-un mod disfunctional, ceea ce inseamna ca, in medie, 23% aratau „utilizarea problematica a smartphone-ului” (PSU).

 

Cercetatorii KCL au definit PSU ca fiind un comportament legat de utilizarea smartphone-ului care are un element de dependenta – cum ar fi anxietatea atunci cand telefonul nu este disponibil sau care provoaca neglijarea altor activitati.

 

Studiul concluzioneaza, de asemenea, ca exista legaturi intre PSU si probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea, stresul, somnul slab si starile de spirit depresive.

 

„Smartphone-urile sunt aici pentru a ramane si este necesar sa intelegem prevalenta utilizarii problematice a smartphone-urilor”, a declarat autorul co-senior Dr. Nicola Kalk de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie si Neurostiinta (IoPPN). „Nu stim daca smartphone-ul in sine poate fi dependent sau aplicatiile pe care le folosesc oamenii.”

 

Ea a continuat: „Cu toate acestea, este nevoie de constientizarea publicului cu privire la utilizarea smartphone-ului la copii si tineri, iar parintii ar trebui sa fie constienti de cat timp petrec copiii lor pe telefoane.”

Autorii studiului remarca faptul ca 22 din studiile examinate au fost de „calitate metodologica slaba” si ca au existat o mare variatie in cadrul cercetarilor analizate in definitiile PSU.

 

Dr. Sam Chamberlain, psihiatru consultant onorific la Universitatea din Cambridge, a declarat: “Cercetarea in PSU este importanta din punct de vedere al sanatatii publice. Autorii raporteaza ca aproximativ 10-30% dintre tinerii din studiile incluse in metaanaliza lor a indeplinit un prag ales pentru PSU.

 

“De asemenea, PSU a fost asociata cu (prin masuri de auto-raport) niveluri mai mari de depresie, anxietate si somn mai rau. Aceste rezultate rezoneaza cu constatarile anterioare, inclusiv cele pe subiecte conexe, cum ar fi utilizarea problematica a internetului.”

 

El a adaugat: „O provocare pentru domeniu, avand in vedere aceasta metaanaliza valoroasa, este aceea ca utilizarea problematica a smartphone-ului nu este definita in mod constant.”

 

“Exista diferite scale de evaluare, cu diferite criterii, dintre care unele nu au fost supuse unei validari clinice (si altele) suficiente.”

 

“Dupa cum au mentionat autorii, este urgenta cercetarea unui set de criterii acceptat si validat.”