In general, este acceptat faptul ca  sistemele Mac sunt mai sigure si mai putin predispuse la malware decat computerele Windows. Ei bine, nu mai este cazul. Un nou raport spune ca, pentru prima data, amenintarile specifice Mac-ului au depasit PC-urile cu o rata de 2 la 1 in 2019.

 

Raportul provine de la Malwarebytes, un producator de software antivirus. In raportul sau privind starea de malware din 2020, firma spune ca a constatat ca volumul amenintarilor Mac a crescut la peste 400 la suta. In timp ce atribuie o parte din acest numar unei baze de utilizatori Mac mai mari, compania a calculat numarul de amenintari pe fiecare punct de vedere atat pe Mac OS cat si pe Windows.

 

Rezultatele? In 2019, compania a detectat o medie de 11 amenintari pe fiecare punct de operare Mac, comparativ cu 5,8 amenintari pe fiecare punct de operare al PC-ului Windows. In comparatie cu 2018, amenintarile Mac au crescut de la 4,8 la 11.

 

In ceea ce priveste motivul cresterii drastice, Malwarebytes spune ca este probabil din cauza cotei de piata sporite. Pe masura ce mai multe persoane folosesc computerele Apple, acestea devin mai atractive pentru raufacatori. Raportul constata, de asemenea, ca securitatea incorporata a macOS nu abordeaza suficient adware-urile si programele potential nedorite (PUP) in comparatie cu programele malware.

 

Conform raportului, amenintarile Mac difera semnificativ si de cele cu care se confrunta calculatoarele. In timp ce calculatoarele Windows au mai multe probabilitati sa se confrunte cu tipuri traditionale de malware, cele mai frecvente amenintari Mac sunt adware si PUP. Cea din urma consta in cea mai mare parte din aplicatii de „curatare” precum MacKeeper si MacBooster.

 

Pe partea de adware, NewTab a trecut deasupra listei. NewTab este o familie de adware care redirectioneaza cautarile browserului pentru a obtine „venituri ilegale de afiliere” si este adesea raspandit prin pagini false de urmarire a zborurilor sau a pachetelor, harti false si altele. In general, adware-urile si PUP-urile sunt considerate mai putin periculoase decat malware-urile traditionale. Acestea fiind spuse, numarul crescut indica faptul ca aceste tipuri de amenintari devin tot mai agresive.

 

Adware-ul este o problema si pentru Windows, cu aproximativ 24 de milioane de detectari pe PC-uri. Aceasta este o crestere de aproximativ 13% pentru consumatori si 463% pentru companii. De asemenea, sapte din primele zece amenintari ale consumatorilor au fost un fel de varianta adware. PC-urile Windows au fost, de asemenea, vizate de Emotet si Trickbot, doua tipuri de bot-uri troiene, precum si noi ransomware-uri, inclusiv Ryuk, Sodinokibi si Phobos.

 

Ponderea principala este ca nu, computerul dvs. Apple nu este mai imun la malware si poate ca ar trebui sa luati securitatea mai in serios.