Microsoft este la ora actuala cea mai valoroasa companie din America, valorand acum peste un trilion de dolari.

Dupa ce actiunile s-au majorat vineri (7 iunie), capitalul de piata al companiei software este acum de peste 1 trilion de dolari. Pentru moment, Amazon si Apple, al doilea si al treilea, raman in jurul valorii de 880 miliarde dolari. Un raliu Microsoft a condus pretul actiunilor sale la o rata de aproape 10% in ultimele patru zile la un nivel record.

 

Optimismul investitorilor cu privire la afacerile Microsoft cu servicii cloud se numara printre factorii care stau la baza cresterii actiunilor, deoarece CEO-ul Satya Nadella este creditat cu o renastere a companiei. (Nadella nu va sarbatori bilantul de trei miliarde de dolari: intr-un interviu acordat anterior lui Bloomberg, a respins evaluarea ca fiind “neinteles” si a afirmat ca va fi “dezgustat daca cineva a sarbatorit vreodata capitalul nostru de piata”. )

 

Lucrurile nu aratau atat de roz pentru industria de tehnologie, inainte de preluarea de catre Nadella a postului de CEO in februarie 2014. Microsoft nu a reusit sa prinda boom-ul telefonului mobil, nu a oferit un competitor decent pentru imperiul de cautare Google si a ignorat cu desavarsire retelele sociale, in timp ce valoarea viitoare a sistemului sau de operare Windows  parea mai putin clara.

 

Sub ochiul lui Nadella, cu toate acestea, moralul si performanta companiei au revenit. Nadella a pus un accent deosebit pe cloud computing, Microsoft Azure dovedindu-se un concurent serios pentru serviciile Amazon Web Services.

 

Microsoft a avut o cota de 17% din piata serviciilor de infrastructura globala in domeniul cloud in 2018, potrivit companiei de cercetare Canalys. Amazon Web Services a avut o cota de 32%.