Numarul tau de telefon nu a fost gandit pentru a deveni un sistem de identificare online universal. Date fiind problemele de securitate din jurul SIM-urilor, ar trebui sa il schimbi.

Facebook le-a dat utilizatorilor inca un motiv de neincredere. Autentificarea in doi factori a retelei de socializare, care foloseste numarul de telefon pentru a imbunatati securitatea contului, este folosita si ca o modalitate de promovare, iar oamenii nu au niciun cuvant de spus.

Mark Zuckerberg nu este singura persoana disperata sa puna mana pe numarul tau de telefon. Adresa ta de e-mail si restul conturilor online se pot schimba, dar numarul de telefon il vei pastra, cel mai probabil, timp de ani de zile, motiv pentru care acesta este valoros atat pentru agentiile de publicitate, cat si pentru companiile care vor te verifice.

Iar utilizarea numarului tau de catre Facebook nu se termina aici. La inceputul saptamanii, Jeremy Burge de la Emojipedia a mentionat ca numerele de telefon pot fi folosite si pentru a cauta oamenii pe reteaua de socializare. Mai mult decat atat, singurele tale optiuni legate de cine te poate cauta in acest fel sunt prietenii, prietenii prietenilor, sau toata lumea. Nu exista posibilitatea eliminarii acestei cautari.

Facebook a raspuns spunand ca setarile se aplica oricarui numar de telefon furnizat de consumator. Multi oameni au folosit numarul de telefon pentru a se conecta la Facebook Messenger, din moment ce aceasta cerinta se numara printre cerintele initiale de setare a contului. Cred ca iti poti da seama ca vorbim de multe numere.

Numarul tau de telefon a devenit o piesa de autentificare mai des folosita decat adresa de e-mail, lucru care nu ar fi trebui sa se intample. Putem sa il comparam cu un pasaport online, folosit de o multitudine de aplicatii si servicii pentru a-ti confirma identitatea.

“In timp ce oamenii schimba dispozitivele, cardurile, casele, si angajatorii odata la cativa ani, numerele de telefon rezista mult mai mult de atat, mai ales pentru ca a devenit atat de usor sa iti portezi numarul intre retele”, spune Husayn Kassai, CEO si co-fondator al companiei de verificare a identitatii Onfido.

Folosirea numarului de telefon in autentificare a devenit o optiune mult mai populara. Este simplu, este convenabil si este sigur, insa numerele de telefon nu au fost gandite pentru a deveni legatura cu intreaga ta viata online, ci doar drept un instrument de comunicare. Sub data de protectie a datelor, inclusiv GDPR, numerele mobile sunt clasate drept date de identificare a unei persoane.

Crezi ca numarul tau este privat? Slabe sanse. Informatiile furate de hackeri in timpul breselor de securitate includ numerele de telefon, adrese de mail, nume, date de nastere si detalii financiare, brese de care s-au lovit companii diverse, de la T-Mobile pana la Marriott Hotels si Departamentul de Securitate Nationala. Numerele de telefon au devenit o piesa valoroasa pentru hackerii care tranzactioneaza informatii personale online.

Si pentru ca nu au gost gandite sa devina forme de identificare, folosirea numerelor de telefon in acest mod vine cu riscuri substantiale. “Abilitatea unui individ de a-si proteja confidentialitatea si securitatea datelor este supusa unui singur fel de atac, si este vulnerabila”, spune Emrys Schoemaker, cercetator la Caribou Digital.
Drept urmare, in ultimul an, din ce in ce mai multe cartele SIM folosite de catre hackeri. Procesul implica furarea numerelor de telefon si utilizarea acestora pentru a reseta parolele. Motherboard a raportat ca cel mai des sunt atacate conturile de Instagram, Amazon, eBay si Netflix, printre altele.

Agentiile de publicitate folosesc numerele de telefon drept un mod unic de a identifica un individ. Este mai usor sa creezi o adresa de e-mail fictiva, pe care sa o folosesti pe un singur site, decat sa schimbi un numar de telefon. Aceasta informatie este inca din 2012 cruciala pentru afacerea de promovare a Facebook, compania permitand diversilor clienti sa se foloseasca de aceste date.

Nu este pentru prima oara cand Facebook are probleme care implica numerele de telefon ale utilizatorilor. Autoritatile pentru protectia datelor au fost nemultumite atunci cand Facebook a incercat sa conecteze numerele de telefon furnizate aplicatiei WhatsApp cu conturile de Facebook. Aceasta actiune a fost interzisa in UK, iar compania a fost amendata.

Dar ce putem face pentru a impiedica folosirea numerelor de telefon drept forme de identificare online? Daca vrei sa incepi de la zero, poti lua un numar de telefon pe care sa il folosesti exclusiv pentru conturile online. “Exista un trend al numerelor de unica folosinta, care sunt usor de generat si de aruncat apoi, pastrand anonima identitatea utilizatorului”, a mai spus Kassai.

Un numar din ce in ce mai mare de smartphone-uri incorporeaza tehnologia eSIM, care suporta un al doilea numar ce nu este legat de o cartela SIM. “Apple ar trebui sa ofere numere aditionale nelimitate, care sa functioneze doar ca linii SMS”, a spus Burge, care a abordat problema Facebook intr-un tweet. “De fiecare data cand un serviciu are nevoie de un numar de telefon, smartphone-ul ar trebui sa genereze unul. Daca Apple este preocupat de confidentialitatea utilizatorilor, acesta este urmatorul pas.”

Pe termen lung, exista numeroase eforturi de a crea noi metode de identificare. “Una dintre cele mai mare probleme cu numerele de telefon este ca, desi e simplu, nu reflecta sau exploateaza inovatiile existente”, a spus Schoemaker. Tari precum Singapore incearca sa creeze sisteme de identificare online, iar startup-urile, printre care si Yoti, combina imaginile si datele personale si biometrice in aplicatii care pot fi folosite pentru a autentifica un utilizator.

Insa aceste schimbari fundamentare in modurile de identificare nu sunt atat de simple. Un exemplu clar este sistemul national de identitate din UK. Schema, care a fost lansata in 2016, urmarea sa aiba 25 de milioane de utilizatori pana in 2020, insa din cauza probleme tehnice, acestia au fost doar 3.3 milioane.

Preluat de pe Wired