Orasul Baltimore este atacat, dar nu de cineva inarmat cu arme sau bombe.

Acum doua saptamani, infractorii cibernetici au folosit ransomware-ul cunoscut ca RobinHood pentru a obtine controlul a aproximativ 10.000 de computere ale orasului, spunand ca nu vor renunta la acces decat daca Baltimore le ofera aproximativ 100.000 de dolari in Bitcoin.

 

Baltimore refuza satisfacerea cererii de rascumparare.

Cu toate acestea, nu au instrumentele necesare pentru a sparge ransomware-ul, ceea ce inseamna ca au fost fortat sa mearga in mare parte offline – un alt exemplu ingrozitor de incapacitate a guvernului modern de a tine pasul cu amenintarea in evolutie a criminalitatii informatice.

 

Atacul a afectat guvernul lui Baltimore – angajatii nu pot accesa nici macar e-mailurile – astfel ca, deocamdata, orasul recurge la solutii manuale pentru operatiunile care ar implica de obicei retele de calculatoare.

 

In ceea ce priveste momentul in care Baltimore s-ar putea intoarce pe deplin in urma atacului, nimeni nu pare sa stie sigur. Dar, pe baza unei declaratii recente a primarului Bernard C. Jack ‘Young, ar putea dura ceva timp.

 

“Accentul nostru este acela de a obtine servicii critice online si de a face acest lucru intr-un mod care sa asigure pastrarea securitatii ca fiind una dintre prioritatile noastre de top pe parcursul acestui proces”, a scris el vineri.

 

“Este posibil ca serviciile partiale sa inceapa sa se restaureze in cateva saptamani, in timp ce unele dintre sistemele noastre mai complicate vor necesita luni bune pana vor fi recuperate“.