Iti aduci modificari la parole des? Sigur ca nu, esti prea ocupat sa mai ai timp de autentificari sigure. Dar pentru cei mai multi dintre noi, care suntem prea ocupati sa mai pierdem timpul cu actualizarea parolelor vechi, Google vine cu o noua extensie de browser care ne poate ajuta: Google Password Checkup.

 

Google Chrome are deja un manager de parole, ceea ce inseamna ca poti genera, stoca sau actualiza parolele folosind doar Chrome. Gasesti aceasta optiune in pagina de Setari – > Parole. Google Password Checkup functioneaza ca un al doilea strat de protectie, atentionandu-te daca parolele tale au fost compromise, si reamintindu-ti sa le schimbi inainte sa fie prea tarziu.

 

Pentru a-si da seama care dintre parole sunt sigure, Google are o baza criptata de date care contine parolele despre care se stie ca au fost compromise, si pe care apoi le compara cu credentialele tale.

 

Criptare parole

 

Parola ta este, de asemenea, criptata. Aceasta comparatie se face local, direct in extensie, asa ca informatiile tale personale nu sunt transmise in cadrul procesului. In cazul in care parola ta a fost compromisa, extensia iti va sugera sa o schimbi imediat.

 

“De fiecare data cand te autentifici pe un site, Google Password Checkup va genera un mesaj de avertizare daca parola ta face parte din cele 4 miliarde de parole cunoscute ca fiind nesigure”, a declarat Google intr-un anunt. Mai departe, poti fie sa iti creezi o parola din caractere aleatorii, cu ajutorul Google, sau poti ignora avertizarea pana cand contul tau este compromis definitiv.

 

Daca mergi pe ideea ca o extensie te va salva de obiceiule proaste de securitate in online, te inseli. Desi Google Password Checkup iti va “repara” datele de autentificare, nu te poate proteja de furtul de date. Pentru o mai buna securitate va trebui sa iti schimbi parola periodic si sa activezi autentificarea in doi factori.

 

Pentru a instala Google Password Checkup te poti duce pe pagina de extensii Chrome, Chrome’s Extensions.