Minerii de criptomonede, care se bazeaza pe pretul Bitcoin, dar si pe preturile altor monede, pentru a ramane pe profit, au ramas acum cu ochii in soare in mai multe privinte. Acestia au ramas cu sisteme de minat si placi video in valoare de mii de dolari, dar si cu monedele pe care le-au minat cu acestea. Preturile au ramas sub pragul de profit in ultimele luni, iar minerii se gandesc serios sa renunte.

 

Dupa ce criptomonedele au incheiat anul 2017 la un nivel inalt, 2018 a fost dovada ca pietele cripto nu pot fi prezise. De la valoarea maxima din decembrie, de aproape 20.000 de dolari, Bitcoin a fost intr-o scadere continua. Azi, pretul Bitcoin se apropie de 4300 de dolari, iar aceasta scadere a afectat intreaga piata cripto.

 

Chiar si asa, doar costul sistemelor de minat, de la achizitionarea de piese, pana la achizitionarea de placi video eficiente, face a parasirea pietei sa fie dificila. Multi mineri planuiesc sa foloseasca sistemele in alte domenii mai profitabile, cel putin pana cand piata isi revine. Majoritatea minerilor au inceput deja sa isi diversifice operatiunile.

 

Minerii sunt in pierdere

 

La inceputul lunii decembrie, dificultatea Hash a Bitcoin-ului a scazut cu 15 procente, a doua cea mai mare scadere din octombrie 2011.

Dificultatea este setata in mod dinamic, si raspunde la fluctuatiile ratelor de hash, asa ca o scadere ne arata ca multi dintre jucatori au parasit reteaua. Din noiembrie pana acum, rata de hash a Bitcoin-ului a scazut cu mai mult de 30 de procente, ca urmare a iesirilor masive de pe piata. Cauza abandonului este scaderea continua a veniturilor din minat, care, in decembrie, s-a injumatatit fata de valoarea din noiembrie.

Imaginea pe termen scurt nu arata bine. in ciuda entuziasmului catorva observatori, minerii mici se afla in fata unei crize, iar promisiunea unei viitoare cresteri nu este suficienta pentru a-i convinge sa ramana in retea.

Pentru mineri, energia, resursele, dar si alte cheltuieli, depasesc veniturile din ce in ce mai mici. In ciuda veniturilor din minat de 4.7 miliarde de dolari in 2018, minerii mici nu pot tine pasul cu gigantii care au preluat ocntrolul pietei.

Multi mineri cauta sa foloseasca sistemele in alte scopuri, fara a fi nevoiti sa vanda echipamentele cumparate la preturi mari pentru bani putini.

Multe dintre procesoarele grafice si procesoarele ASIC au fost folosite, si dat fiind faptul ca au fost cumparate intr-o perioada in care cererea era mare, si pretul de asemenea, nu mai valoreaza acum mult din pretul initial.