Intre 600.000 si 800.000 de mineri de bitcoin au fost opriti de la jumatatea lunii noiembrie, pe fondul scaderii pretului si a hashrate-ului, potrivit celui de-al treilea pool de minat.

 

Intr-un interviu acordat CoinDesk, Mao Shixing, fondatorul companiei F2pool, a declarat ca estimarea firmei sale ia in calcul scaderea totala a hashrate-ului si puterea hash medie a minerilor mai vechi, care

intampina dificultate in generarea profiturilor.

 

Conform datelor de la blockchain.info, hashrate-ul global a scazut de la 47 de milioane TH/s din 10 noiembrie la 41 de milioane de TH/s pe 24 noiembrie, un declin de aproape 13%.

Mao a explicat ca cei mai multi mineri care au oprit operatiunile sunt probabil cei care folosesc modele mai vechi, cum ar fi Antminer T9 + realizat de Bitmain si AvalonMiner 741 de Canaan Creative. Acesti mineri au o putere medie de hash de aproximativ 10 TH/s si se estimeaza ca pierd bani, potrivit indicelui F2pool privind veniturile din minat.

 

De fapt, contravaloarea F2pool, care reprezinta acum aproximativ 11,4% din totalul retelei, a inregistrat de asemenea un declin de peste 10% in ultimele saptamani, a spus Mao.

 

“Este greu sa calculam un numar exact de mineri conectati la noi, care au fost deconectati. Dar am vazut peste zeci de mii de mineri opriti in ultimele cateva zile pe baza conversatiilor pe care le-am avut cu fermele mai mari cu care ne aflam in contact regulat “, a spus el, adaugand:

 

“Asta se intampla cu  minerii din China”.

 

Pe 20 noiembrie, Mao a impartasit, prin intermediul contului sau social media Weibo, o fotografie a unui barbat care impacheta componente de calculator in cutii, cu titlul “inchiderea nu este o optiune, acum trebuie sa vinzi la  kilogram”.

 

Postarea a fost luata in serios, dar Mao i-a spus lui CoinDesk ca era o gluma cand a scris-o, explicand:

 

“Acesti mineri vanduti la kilogram sunt modele mai vechi si depasite, care nu mai pot fi folosite. Deci, oamenii vand sa le recicleze cum ar fi cuprul, in loc sa le foloseasca la minat in continuare “.

 

Mao a spus ca exista mai multi factori care au contribuit la panica printre mineri, inclusiv declinul recentei piete care a urmat dupa hard-fork-ul Bitcoin Cash din 15 noiembrie; o crestere a costurilor cu energia electrica in China; si faptul ca producatorii chinezi continua sa-si imbunatateasca produsele, facand masinile mai vechi din ce in ce mai necompetitive.

 

“Toti acesti factori se suprapun chiar acum, ceea ce a dus la acest fenomen recent”, a spus Mao.

 

Pe masura ce iarna vine in China, centralele hidroelectrice se confrunta cu un sezon uscat, cand costurile cu energia electrica s-au dublat fata de ceea ce ar fi fost in vara cand apa era abundenta.

 

In timpul verii, a spus Mao, costurile cu energia electrica din regiunea muntoasa din sud-vestul Chinei, unde se afla o multime de ferme miniere, ar putea fi mai mici de 0,2 yuani, sau 0,029 dolari, la 1 kW / h. Dar in acest moment al anului, aceasta se ridica la peste 0.3 yuani (0.043 dolari).

 

In timp ce alte centrale electrice pe baza de combustibili fosili, de exemplu in provincia Xinjiang din China, pot genera energie electrica la o rata mai constanta, costurile totale sunt inca de cel putin 0,28 yuan (0,04 dolari) per 1KW / h, a spus Mao.

 

Din moment ce pretul bitcoin a scazut sub 4000 de dolari, minerele produse intre anii 2016 si 2017 nu mai sunt profitabile, neacoperind nici macar costul energiei electrice, a adaugat Mao.

 

“Exploatarea Bitcoin este intotdeauna un proces ajustat dinamic”, a spus Mao, ceea ce inseamna ca, atunci cand scade hashrate-ul, la fel si dificultatea miniera. Cele mai recente date arata ca dificultatea exploatarii bitcoin a scazut deja cu 5% in ultimele cateva zile.

 

Acest proces ajustat dinamic ar putea oferi celor care nu au inchis operatiunile un stimulent pentru a ramane in joc, a spus Mao, incheind:

 

“Schimbarea dificultatii miniere a bitcoinului are in mod normal o intarziere de aproximativ 14 zile [dupa schimbarea hashrate]. Dupa acest val de opriri, acei jucatori care au optat sa ramana pot avea o viata mai buna. “