Iernile din Canada au inspirat un program start-up care a propus idea de a încălzi casele cu reziduuri de căldură provenite de la rigg-urile de minat criptomonede
Unii susțin că criptomonedele precum Bitcoin sunt viitorul mijloacelor legale de plata, dar în prezent creează tot atâtea probleme pe cate rezolvă.
Cantitatea mare de resurse de computing necesare pentru a procesa tranzacțiile blockchain și pentru a elibera noi sume din aceste valute necesită multa energie electrică. La fel ca orice dispozitiv electronic, aceste computere personalizate puternic produc, de asemenea, căldură – multă căldură. Orice persoană sau companie care dorește sa mineze criptomonede la scară largă va trebui în cele din urmă să se ocupe de costurile asociate atât cu energia consumată, cât și cu căldura generată. Heatmine, un program start-up de crypto mining,aflat în Quebec, crede că a găsit o modalitate de a le aborda pe amândouă, ajutand si alte întreprinderi in acest proces.
Schimbul de caldura
Conceptul Heatmine, in esenta, este foarte simplu: dacă miningul creează reziduuri nedorite, puneți aparatura de minat acolo unde se poate utiliza căldura generate de aceasta. Dacă costurile legate de energie electrică și chiria locației sunt prea scumpe, puneți devic-urile pentru mining undeva unde electricitatea este ieftină și locația este gratuita. Viziunea principală a Heatmine a fost că ați putea satisface ambele condiții cu un singur dispozitiv – un sistem de minat criptomonede alimentat cu apă caldă, conceput pentru a încălzi o clădire în timp ce mineaza criptomonede.
Dispozitivul se aseamănă cu ceva ce v-ați aștepta să găsească într-un cadru industrial: un dulap metalic de 1,5 metri pătrați, in care este indesat un rezervor de apă caldă și un rack imens cu 63 de plăci grafice, toate interconectate printr-un labirint de tevi PVC și conducte de cupru. Pentru o activitate hi-tech asa cum e crypto miningul, se pare că este foarte low-tech. Dar asta este si ideea.
Sistemul sus-mentionat transforma căldura reziduală de la GPU-urile placilor video în apă fierbinte, care este apoi stocată în rezervor. Odată conectat la magistrala de apa, acesta poate prelua rolul de sursa de apă caldă, fie ca este folosită pentru un duș fierbinte sau pentru a genera căldură radiantă.
Heatmine a reușit să evite reglementarile privind taxele de regularizare ale utilitatilor prin strategia de descentralizare.
Fiecare unitate este echipată cu o conexiune de date 3G pentru managementul remote, iar unitățile sunt instalate în afara locatiei clientului. Dulapul este incuiat in exterior, ceea ce împiedică orice manipulare frauduloasă. Heatmine susține că fiecare dintre unitățile sale standard poate încălzi până la 300 de metri pătrați de spațiu. În timp ce sistemul ar putea fi folosit în scopuri rezidențiale, acesta se adresează în prezent structurilor comerciale și industriale.
Mai multa putere,mai multe probleme
Deci, aceasta solutie rezolva partea de căldură reziduală a puzzle-ului . Dar in ceea ce priveste electricitatea? În Quebec, o mare parte din rețeaua electrică locală este alimentată prin hidroelecticitate regenerabilă ,fara emisii de carbon, datorită abundenței in zona de lacuri cu apă dulce și a posibilităților de construire de baraje pentru centrale hidroelectrice create de acestea. Energia electrica obtinuta astfel este, de asemenea, ieftina: tariful pentru intervalul orar cel mai scump din zi pentru zonele rezidentiale este de 9,12 centi pe kilowatt-oră. Prin comparație, în zona New York-New Jersey, tariful mediu pentru zonele rezidentiale este mai mult decat dublu ,adica 20,8 cenți per kilowatt-oră. Aceasta înseamnă că tariful pentru intervalul orar cel mai scump din zi este semnificativ mai mare.
Oricat de mici ar fi tarifele percepute pentru energia electrica ale Quebecului – sunt de fapt cele mai scăzute din America de Nord – există o piedica. Singurul furnizor de energie electrică al zonei, HydroQuebec, a observant tendința majora de crestere a operațiunilor de crypto mining, lucru probabil atractiv in zona datorita tarifelor scăzute. Aceste firme, cum ar fi Bitfarms-ul, o proprietate israeliană, au fost inițial sustinute de HydroQuebec, datorită capacității lor de a capacita consumul de energie electrică. Dar, în curând aceste operațiuni au crescut și au început să suprasolicite rețeaua.
Furnizorul a răspuns prin cresterea temporară a tarifelor pentru companiile noi axate pe crypto mining, la 15 cenți pe kilowatt-oră. Cu toate acestea au fost inca mai ieftine decât cele practicate pe unele piețe din America de Nord,insa nu au mai prezentat un avantaj competitiv și au devenit mult mai scumpe decât tarifele de 3 cenți per kilowatt-oră disponibile în unele locații din China. La începutul acestui an, pentru zona Plattsburg, NY a fost votata o interdicție de 18 luni pentru toate afacerile de crypto mining din motive similare.
Costurile anuale generate de încălzirea cu energie electrică ale Le Caveau pentru serele sale sunt, în mod normal, 25.000 de dolari. Cu Heatmine, costul a scăzut la zero.
Heatmine a reușit să evite aceste reglementari prin strategia de descentralizare. Prin co-localizarea echipamentelor sale pe terenuri agricole, cum ar fi serele, energia pe care acestea o consumă este contorizata la un tarif de ferma mult mai mic, care se întâmplă sa fie același cu cel al zonelor rezidentiale.
Arata-mi banii
Întrebarea rămasă este cum determini alte societati comerciale sa fie de acord cu prezența oarecum invazivă a unui dispozitiv Heatmine in locatiile lor? Care este castigul lor? Destul de mare, așa cum se poate dovedi. Beneficiile acordate companiei Heatmine în ceea ce privește economiile de energie electrică și managementul căldurii reziduale sunt atât de importante, incat compania este dispusă să acopere 100% din costurile co-locației. Acestea includ instalația în sine, costurile de instalare și consumul de energie electrică al platformei. Proprietarul locatiei nu are nici un beneficiu din veniturile asociate cu operațiunea de cryopto mining, dar beneficiaza de toata căldura reziduală rezultată în mod gratuit.
Pentru unele întreprinderi, economiile obtinute ar putea avea un impact semnificativ asupra performanței financiare. Le Caveau à Légumes, cultivator de căpșuni in serele sale din Quebec, se numără printre primii clienți ai Heatmine. Presedintele sau, Guy Béland, a declarat, pentru “Digital Trends” ca ,avand un sistem Heatmine, acest lucru “ne permite sa fim competitivi impotriva produselor provenite din Mexic si din SUA, deoarece ne reduce foarte mult cheltuielile.”
Béland nu exagerează. Costurile anuale de încălzire electrică a lui Le Caveau pentru sera de 2100 de metri pătrați sunt în mod normal de 25.000 de dolari. Cu Heatmine, costul a scăzut la zero.
“Instalarea a durat trei zile”, a spus Béland. “Sistemul se conectează la soluția noastră existentă: o podea încălzită și radiatoare. Ca rezultat, nu am fost nevoiți să facem compromisuri “.
Desigur, este inca devreme pentru un verdict sigur. Sistemul instalat la Le Caveau a fost instalat abia din septembrie și nu s-a confruntat inca cu o iarnă canadiană cu adevărat aspră. “Necunoscutul este un pic înfricoșător”, recunoaște Béland, “deoarece nu sunt sigur la ce să mă aștept pe termen lung”.
Pariind pe viitor
Îngrijorarea lui Béland ar putea fi justificată. Modelul prezent de afaceri al Heatmine de a plăti toate costurile asociate ar putea suferi dacă declinul actual al valorilor criptocurrencyului continuă. In acest moment, valoarea unui Bitcoin se situează sub 4.000 de dolari, cu o scădere de aproape 15.000 de dolari de la sfârșitul anului 2017. Într-adevăr, anul 2018 este acum o marturie a felului in care criptomonedele pot si speculative și volatile. O scădere îndelungată ar putea forța Heatmine să suporte o parte mai mică din factura electrică asociată cu exploatarea riggu-rilor sale. Deși acest lucru ar oferi, totuși, clienților o reducere a facturilor lor de încălzire (și o modalitate mai ecologică abordare a problemelor legate de generarea căldurii reziduale), dar ar putea, de asemenea, să aduca de asemenea o imprevizibilitate în ceea ce priveste cheltuielile de funcționare lunare ale clienților.
Cu toate acestea, Heatmine se așteaptă la un interes puternic față de oferta sa. “Scopul nostru este să descentralizăm un milion de unități de procesare grafică în următorii cinci ani”, a declarat COO-ul Heatmine, Jeremy Dahan pentru Digital Trends.
Pentru a ajunge acolo, compania va trebui să vizeze mai mult decât serele din zona. “În Quebec, există o mulțime de fabrici,” a spus Dahan, “cu uși mari care se deschid de 20 sau mai multe ori pe zi pentru accesul camioanelor. Acestea pierd o mulțime de căldură “. Odată ce Heatmine va avea o ancora solida prin colaborarile cu acești clienți comerciali și industriali, instalarea de echipamente in zonele rezidențiale se află pe agenda companiei. Dahan susține că proprietarii de case ar putea economisi 6 000 de dolari pe an pentru costurile de încălzire la domiciliu cu un dispozitiv Heatmine.
Beneficiile sunt clare, dar există si câteva dezavantaje. Încălzirea apei prin utilizarea căldurii GPU a deșeurilor – în timp ce este foarte ecologică în comparație cu utilizarea căldurii reziduale – nu este la fel de eficientă ca apa incalzita cu ajutorul unui rezervor electric dedicat.
Pe baza cifrelor furnizate de Heatmine și Le Caveau à Légumes, estimăm că utilizarea platformelor Heatmine este cu 17% mai scumpă decât utilizarea unui sistem convențional de încălzire.
Dar, probabil, problema cea mai mare este costul ecologic al crypto miningului în ansamblu. Consumul de energie electrică este doar o parte a ecuației. Miningul, chiar și atunci când se face folosind metoda descentralizată a Heatmine, reprezinta inca un factor consumator de resurse naturale datorita procedurilor de executie a componentelor placilor grafice necesare si a altor echipamente corelate. Acest aspect este intarit si de faptul ca in present piata crypto pare sa fie destul de volatila si in declin.
Una peste alta, mineritul rămâne o activitate discutabilă și nesigură. Heatmine s-ar putea sa fi găsit o modalitate de a canaliza pozitiv reziduurile generate de consumul de energie electrică, dar va avea nevoie ca solutia sa sa fie larg implementata pentru a salva reputația slabă pe care criptomonedele au dobandit-o în ultimul an.