Duminica, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat ca un vaccin pentru coronavirus (COVID-19) ar putea fi produs la scara masiva in decurs de un an.

 

„Daca totul merge perfect, am fi in productie la scara intr-un an”, a declarat Gates pentru Fareed Zakaria de la CNN. “S-ar putea sa dureze doi ani.”

 

Antreprenorul tehnologic a spus ca este de acord cu cronologia liderului desemnat cu prevenirea coronavirusului de la Casa Alba Coronavirus, Anthony Fauci, de 12 pana la 18 luni pentru producerea in masa a unui vaccin.

 

„Este foarte greu sa comprimam aceste perioade”, a adaugat el, spunand ca studiile din faza trei, care determina daca medicamentul are efecte secundare daunatoare, va dura ceva timp.

 

Gates a solicitat, de asemenea, o redeschidere treptata a tarii, incepand cu scolile si intreprinderile critice, cu indrumari privind distantarea sociala si echipamentele de siguranta. In caz contrar, pandemia s-ar putea agrava, a avertizat el.

 

Fundatia Bill & Melinda Gates a sustinut Inovio Pharmaceuticals Inc. si alti sase candidati pentru vaccinul COVID-19, ca parte a fondului sau de 250 de milioane de dolari pentru eforturi impotriva pandemiei.

 

Directorul executiv al Inovio, Joseph Kim, a declarat saptamana trecuta ca este posibil ca vaccinul sa fie gata in 12 pana la 18 luni.

 

Moderna Inc. a fost prima companie care a inceput studiile umane in SUA in martie, cu finantare federala, iar Inovio si-a urmat procesul la inceputul acestei luni.

 

Alte patru vaccinuri, inclusiv trei in China si unul in Regatul Unit, sunt in prezent in studii clinice, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

Actiunile Inovio s-au inchis cu 21,3% mai mult, la 14,59 dolari, vineri. Actiunile au fost tranzactionate cu 2,7% mai putin in orele ulterioare, la 14,19 dolari.

 

Actiunile Moderna s-au inchis cu 6,5% mai mult, la 50,50 USD pe actiune. S-a tranzactionat cu 0,6% mai putin in orele de dupa, 50,20 USD pe actiune.