Huawei neaga cu tarie ca este sub controlul guvernului chinez, dar nu exista nici o indoiala ca China este dornica sa-si apere superstarul tehnologic. New York Times a aflat ca politia chineza a arestat cinci fosti angajati ai Huawei in decembrie 2018, in cadrul discutiilor WeChat cu privire la acuzele conform carora compania a incalcat sanctiunile impotriva Iranului.
Acestia nu au oferit dovezi tangibile ale incalcarilor (dincolo de una care spune ca ar putea „dovedi” ca Huawei a vandut Iranului), dar simplul indiciu de probe si discutii cu jurnalisti straini aparent a fost suficient pentru a provoca arestarile.
Arestarea unui fost angajat, Li Hongyuan, a starnit indignare in randul rezidentilor chinezi din cauza ca a fost concediat doar pentru ca a cerut plata inapoi. Cu toate acestea, Huawei a spus mai tarziu ca arestarea nu se datoreaza unui dezacord de munca si ca raporta doar activitate ilegala.
Noile afirmatii sugereaza ca Huawei nu numai ca monitoriza chatul fostilor angajati (se presupune ca este o practica comuna), dar ca era dispus sa profite de protectia autoritatilor pentru a stopa criticii.
Huawei a refuzat sa comenteze, reiterand declaratia sa anterioara despre Li. De asemenea, politia din Shenzhen nu a raspuns la intrebari.
Nu este complet socant faptul ca Huawei ar fi sprijinit politia. A fost in centrul unui conflict comercial China-SUA care a dus la final la acuzatii pentru presupuse incalcari ale sanctiunilor Iranului. Totusi, acest lucru arata si cat de dispuse sunt autoritatile chineze sa protejeze Huawei.
Compania are o prezenta masiva in China, cu o pozitie dominanta a pietei mobile si influenteaza marile zone ale industriei tehnologice a tarii. Daca Li si altii ar oferi dovezi ca Huawei a incalcat sanctiunile, ar putea avea repercusiuni grave pentru tara in ansamblu.