Organizatia Natiunilor Unite investigheaza 35 de atacuri cibernetice din Coreea de Nord in 17 tari, potrivit unui raport publicat pe 13 august de Associated Press.
Raportul precizeaza ca natiunea a folosit metode de hacking, strangand 2 miliarde de dolari pana acum pentru finantarea programelor de arme.
Majoritatea incidentelor testate au fost efectuate prin intermediul unuia dintre cei trei vectori principali de atac.
Coreea de Sud este, de departe, tinta favorita, suferind 10 atacuri detaliate in raport, India urmand cu trei atacuri. Cu toate acestea, incidentele care au fost cercetate au avut loc in tari din Africa, America Centrala si de Sud, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu si Europa.
Unele dintre cele mai indraznete hackuri au fost pe sistemul Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Intr-o situatie, un grup „a vanat” un angajat interbancar din Chile prin LinkedIn. Un alt hack a instalat malware pe intregul sistem de bancomat al unei natiuni, care a dus la 10.000 de distributii frauduloase de numerar in 20 de tari.
Utilizatorii si schimburile de criptocurrency sunt, de asemenea, vectori tinta populari. Schimbul sud-coreean, Bithumb a fost atacat de cel putin patru ori. Dupa un atac din 2018 asupra unui schimb fara nume, fondurile furate „au fost transferate prin cel putin 5.000 de tranzactii separate si au fost directionate in mai multe tari inainte de conversia ulterioara.”
Metoda finala de strangere de fonduri este prin minarea criptocurrencyului, adesea prin cripto-jacking. Aceasta implica instalarea programelor malware pe un computer care apoi utilizeaza resurse de sistem pentru minarea criptomonedei in numele atacatorului. ONU a analizat o bucata de malware conceput pentru a extrage altcoin Monero axat pe confidentialitate si a trimite incasarile catre serverele de la Universitatea Kim Il-Sung din Pyongyang.