Boris Johnson a aprobat planurile de a permite companiei chineze de telecomunicatii Huawei un rol in construirea retelei de telefonie si date 5G din Marea Britanie.

 

In ciuda presiunilor uriase din partea lui Donald Trump de a interzice compania pe fondul temerilor de spionaj, Consiliul de Securitate National al guvernului britanic a decis marti sa ii ofere acces limitat la noua infrastructura hi-tech.

 

Marea Britanie a ajuns la un compromis in care Huawei va avea o capacitate de 35% din cota sa de piata din noua tehnologie.

 

Washingtonul a avertizat in mod repetat ca firma cu sediul din Beijing prezinta un risc de securitate si ca orice acces la 5G-ul britanic ar pune in pericol schimbul de informatii SUA-Marea Britanie – si, eventual, orice tranzactie comerciala post-Brexit.

 

Insa cei mai inalti oficiali de informatii britanici cred ca pot gestiona orice risc prezentat de Huawei, care a jucat un rol in retelele 3G si 4G din Marea Britanie de mai bine de un deceniu.

 

Seful MI5 Sir Andrew Parker si Centrul National de Securitate Cibernetica GCHQ au recomandat ministrilor ca nu va exista nicio amenintare suplimentara daca rolul lui Huawei este restrictionat la partile care nu sunt esentiale ale noii retele mobile britanice.

 

Echipamentele non-core se refera la antenele si statiile de baza care stau pe stalpi si pe acoperisuri, considerate mai putin vulnerabile decat serverele si sistemele de baza unde sunt procesate informatiile clientilor.

 

Cu doar alte doua companii, Sony Ericsson si Nokia, capabile sa ofere echipamentul si expertiza necesara pentru 5G in Marea Britanie, persoanele fizice din guvernul superior considera ca excluderea Huawei ar costa miliarde si ar impune intarzieri serioase la lansarea tehnologiei.

 

Victor Zhang, vicepresedintele Huawei, a declarat: „Huawei este sigur de confirmarea guvernului britanic ca putem continua sa lucram cu clientii nostri pentru a mentine lansarea 5G conform planului.

 

„Aceasta decizie bazata pe dovezi va avea ca rezultat o infrastructura de telecomunicatii mai avansata, mai sigura, mai rentabila si mai potrivita pentru viitor. Ofera Regatului Unit acces la tehnologia de top din lume si asigura o piata competitiva.”

 

Ciaran Martin, directorul executiv al Centrului National de Securitate Cibernetica, a declarat ca decizia va asigura Regatul Unit cu un „cadru puternic, practic si tehnic solid pentru securitatea digitala in anii urmatori”.

 

„Vanzatorii de mare risc nu au fost niciodata – si niciodata nu vor fi – in retelele noastre cele mai sensibile”, a spus el.

 

„Luate impreuna aceste masuri aduc un cadru foarte puternic pentru securitatea digitala.”

 

Mai multi senatori americani si membri ai congresului au avertizat ca esecul de a interzice Huawei, asa cum au fost Australia si Noua Zeelanda, ar putea duce la repercusiuni in discutiile comerciale cruciale intre SUA si Marea Britanie.

 

Ministrii cabinetului, inclusiv secretarul de aparare Ben Wallace si secretarul de interne Priti Patel, si-au exprimat ingrijorarea in privinta Huawei.

 

Aparand decizia, Nicky Morgan, secretarul digital, a spus ca doreste ca Marea Britanie sa aiba „conectivitate la nivel mondial cat mai curand posibil”.

 

„Guvernul a revizuit lantul de aprovizionare pentru retelele de telecomunicatii si a concluzionat astazi ca este necesar sa existe restrictii stricte asupra prezentei furnizorilor cu risc ridicat.

 

 

„Aceasta este o solutie specifica Regatului Unit din motive specifice Regatului Unit, iar decizia abordeaza provocarile cu care ne confruntam in acest moment.

 

 

„Nu numai ca deschide calea catre retele sigure si rezistente, cu suveranitatea noastra asupra datelor protejate, dar se bazeaza si pe strategia noastra de a dezvolta o diversitate de furnizori.

 

„Acum putem avansa si profita de oportunitatile uriase ale tehnologiei secolului XXI.”

 

Fostul lider conservator, Iain Duncan Smith, a sugerat, luni, ca a fost „condus sa creada” de premier, ca Marea Britanie nu va merge mai departe cu noul acces al firmei chineze.