Bill Gates ii avertizeaza de ani buni pe liderii guvernamentali cu privire la o pandemie globala, dar coronavirusul a prins natiuni cu garda jos – iar filantropul si cofondatorul Microsoft a declarat ca acesta este unul dintre cele mai mari regrete ale sale.

 

“Mi-as dori sa fi facut mai mult pentru a atrage atentia asupra pericolului”, a spus Gates pentru Wall Street Journal. “Ma simt groaznic. Intreaga discutie despre asta a fost ca am fi putut luat masuri si minimiza daunele. ”

 

Gates a inceput avertizarea cu privire la amenintarea bolii pandemiei in 2014. La vremea respectiva, Ebola era pe radarul sau.

 

Anul urmator, el a sustinut o conferinta TED, numind boala infectioasa o amenintare mai mare pentru lume decat razboiul nuclear si a scris in New England Journal of Medicine ca „o epidemie este una dintre putinele catastrofe care ar putea readuce lumea in mod drastic in cateva decenii urmatoare. ”

 

A fost o tema pe care a incercat sa o impartaseasca cu liderii mondiali cu care s-a intalnit, inclusiv cu actualul presedinte Donald Trump in 2016. Dar convingerea politicienilor sa cheltuiasca sume mari de bani pe ceva ce nu era o amenintare imediata s-a dovedit o sarcina dificila, potrivit lui Gates.

 

El a declarat pentru Wall Street Journal ca regreta ca nu a insistat mai tare.

 

„Mi-as fi dorit ca avertismentele pe care eu si alte persoane le-am adus in discutie sa fi dus la o actiune globala mai coordonata”, a spus el. „Speranta mea este acum ca liderii din intreaga lume, care sunt responsabili pentru protejarea cetatenilor lor, vor lua ceea ce s-a invatat din aceasta tragedie si vor investi in sisteme pentru a preveni viitoarele focare.”

 

Fundatia Gates a dedicat pana acum 305 de milioane de dolari pentru a lupta impotriva coronavirusului, iar Gates spune ca se asteapta sa investeasca mult mai mult inainte de terminarea pandemiei.

 

Standul ferm al lui Gates cu privire la coronavirus si masuri de siguranta l-a facut sa fie o tinta a teoreticienilor conspiratiei. Si legaturile stranse ale fundatiei sale cu Organizatia Mondiala a Sanatatii l-au facut un critic feroce al deciziei recente a lui Trump de a inceta finantarea OMS.

 

El a pledat pentru oprirea in masa pentru a opri raspandirea bolii si a prezis la inceputul lunii aprilie ca viata ar putea incepe sa revina la o aparenta normala in iunie.

 

Doua saptamani si jumatate mai tarziu, totusi, optimismul s-a stins, Gates afirmand ca este „super ingrijorat” in legatura cu un al doilea val de COVID-19 care va lovi SUA, in timp ce statele au inceput sa relaxeze regulile de distantare sociala si redeschiderea magazinelor de retail.