Vom continua sa explicam in acest articol tranzactiile la termen si cum afecteaza ele pretul BTC. Veti gasi prima parte aici.

 

Perioadele de valabilitate

Contractele la termen cu Bitcoin sunt instrumente cu scadenta limitata. Fiecare contract are o data scadenta(data finalizarii tranzactiei), dupa care contractul devine invalid. In functie de perioada de valabilitate, contractele contractele la termen sunt impartite trimestriale si de serie.

Cele mai multe contracte contracte la termen sunt trimestriale. Acestea sunt contracte standardizate pentru cumpararea / vanzarea activelor care fac obiectul tranzactiei si sunt scadente in ultima luna a fiecarui sezon. Ultima zi de tranzactionare, de regula, se incadreaza in perioada cuprinsa intre a a cincisprezecea si a douazecea zi a ultimei luni din trimestru. Pentru simplificare se folosesc urmatoarele simboluri aferente lunilor de tranzactionare:

H – martie

M – iunie

U – septembrie

Z – decembrie

Contractele la termen de serie sunt contracte intermediare a caror scadenta se incadreaza in orice alta luna a anului in afara de ultima luna a unui trimestru. Ultima zi de tranzactionare a unor astfel de contracte la termen, de regula, se incadreaza in a treia zi de vineri a lunii. Data scadenta este specificata in documentatia contractului la termen.

Contractele Bitcoin prezente pe CME si CBOE si au propriile lor date de expirare:

Pentru contractele CME, aceasta este ultima vineri a lunii sau ziua precedenta in cazul unei sarbatori legale.

Pentru contractele CBOE, data expirarii este a doua zi lucratoare inainte de a treia vineri a lunii.

 

Termeni de tranzactionare 

 

In 2018, contractele la termen cu Bitcoin se pot tranzactiona pe numeroase platforme, inclusiv OKCoin si BitMEX. Dupa cum a raportat Hacked, pe parcursul recentei crize, volumul tranzactiilor pe BitMEX a crescut pana la peste 40% din intreaga piata.

Daca doriti sa tranzactionati contractele Bitcoin pe platforme reglementate, printr-un broker intermediar, puteti alege una dintre cele doua burse: CBOE si CME.

Vanzatorii si cumparatorii incheie un contract cu platforma de tranzactionare si toate interactiunile ulterioare dintre ei trec prin aceasta. Tranzactiile la termen cu Bitcoin trec prin urmatoarele etape:

Etapa de deschidere: La acest pas, comerciantul, cumparand contracte la termen, prezice miscarea valorii criptomonedei.

Stadiul de asteptare: Cand prognoza comerciantului este corecta si valoarea activului se misca in directia cea buna, el alege momentul cel mai potrivit pentru a-si inchide pozitia. Daca prognoza nu este corecta, atunci comerciantul trebuie sa determine momentul in care poate parasi piata cu pierdeti minime.

Etapa de inchidere: Aceasta este ultima etapa a tranzactionarii la termen, in care titularul vinde un contract si isi stabileste profitul sau pierderea.

Cand contractele la termen sunt cumparate, comerciantul plateste doar comisionul bursei si garantia. De obicei, marimea garantiei se situeaza in intervalul 4-10% din valoarea contractului. Datorita volatilitatii puternice a criptomonedelor, pentru contractele cu Bitcoin marimea garantiei este este mai mare, putand ajunge pana la 30-50%, dar media este de 10-20%. Cu cat riscurile financiare sunt mai reduse, cu atat va fi mai mica garantia.

O unitate de tranzactionare pe bursa CBOE este egala cu 1 Bitcoin (XBT ticker), in timp ce pe bursa CME aceasta este de 5 monede (BTC ticker). Contractele Bitcoin reprezinta un tip de contract fara livrare. Executia lui are loc prin stabilirea diferentei dintre costul deschiderii si cel al inchiderii unei pozitii. Indicii financiari sunt administrati de un tert.

 

Cum sa tranzactionati

 

Tranzactiile la termen cu Bitcoin nu prezinta particularitati sau diferente fata de alte instrumente de tranzactionare. Scenariul este acelasi ca si in utilizarea altor instrumente de tranzactionare: pentru a realiza un profit, trebuie sa anticipati in ce directie se va duce pretul unui Bitcoin. 

De exemplu, schema cea mai simpla de utilizare a unui contract la termen arata astfel: stiind ca pretul unui Bitcoin va creste, puteti cumpara contracte cu termen de doua luni pentru 10 monede, la pretul de 4.000 de dolari. Daca previziunile dvs. devin realitate si pretul BTC creste, trebuie doar sa urmariti cotele de piata. Daca in timp ce contractul se afla in derulare pretul unui Bitcoin creste la 4.500 de dolari, puteti sa vindeti contractele fara a astepta data scadentei si sa castigati suma de 5.000 de dolari (profit de 500 de dolari x 10 monede).

Puteti obtine un astfel de profit si fara contracte,este suficient sa cumparati 10 monede si sa asteptati modificarea cotelor in directia corecta, dar, in acest caz, va trebui sa functionati la intreaga valoare a activului: 10 x 4.000 $ = 40.000 $. In cazul contractelor la termen este suficient sa platiti comisioanele platformei de tranzactionare si depozitul de 10-20% din valoarea acestora. 

Asemeni oricarui instrument de tranzactionare, contractele la termen necesita cunostiinte financiare de baza, o abordare echilibrata, analiza si atentie la detalii. Trebuie sa studiati bine toate conditiile schimbului, documentatia, comisioanele, taxele etc.

Pentru a putea incheia un contract la termen, va trebui sa deschideti un cont de brokeraj, iar fiecare platforma va decide in mod independent daca va va permite sa efectuati tranzactii pe site-ul sau sau nu. Cerintele privind marjele sunt, de asemenea, stabilite de catre brokeri.

Multe platforme de tranzactionare pot proteja activele de schimbari bruste ale valorii in diverse moduri. De exemplu, pe bursa CBOE exista reguli de suspendare ale tranzactiilor atunci cand pretul criptomonedelor sufera modificari dramatice. Mai exact, daca pretul creste sau scade rapid cu 10%, tranzactiile vor fi oprite timp de 2 minute; daca pretul creste sau scade cu 20%, utilizarea instrumentului financiar va fi oprita timp de 5 minute.

Preturile contractelor la termen sunt stabilite prin diverse metode. De exemplu, CME stabileste preturile luand in considerare datele de pe platformele Bitstamp, Kraken, Coinbase Pro si ItBit, in timp ce CBOE ia in calcul cursul de schimb al bursei Gemini.

 

Impactul tranzactiilor la termen asupra pretului Bitcoin

 

Exista unele preocupari cu privire la faptul ca tranzactiile pe termen scurt pot fi folosite in mod agresiv. Cu toate acestea, in cazul in care valoarea acestor contracte ar scapa de sub control, ar interveni mediatorii.

Contractele Bitcoin sunt instrumente speculative care va permit sa influentati valoarea BTC fara sa detineti criptomonede. Criticii, inclusiv oameni din domeniul tranzactiilor la termen, sustin ca astfel de contracte sunt premature si reprezinta un risc sistemic, avand in vedere volatilitatea pietei criptografice.

Aceasta forma de tranzactionare are doua consecinte semnificative:

Contractele Bitcoin, spre deosebire de criptomoneda in sine, pot fi tranzactionate pe burse reglementate, o veste excelenta pentru comerciantii preocupati de lipsa comisiilor de reglementare in domeniul monedelor digitale.

Noi instrumente de tranzactionare deschid oportunitati pentru utilizarea Bitcoin in zonele in care tranzactiile cu criptomonede sunt interzise. Acest lucru va permite participarea pe piata cripto a companiilor gigant si a unui numar mai mare de investitori. 

Contractele la termen vor aduce pe piata mai multe lichiditati, simplificand astfel desfasurarea operatiunilor cu criptomonede. Scopul acestora este de a balansa fluctuatiile de pret ale activelor.