Microsoft si Sony au declarat joi ca au incheiat un parteneriat strategic in care Sony ar folosi cloud-ul Microsoft pentru streaming de jocuri si media si cei doi vor colabora pentru a dezvolta senzori de imagine.

 

Afacerea este in faza incipienta, cu multe specificatii care urmeaza sa fie determinate. Dar proprietarii a doua mari francize de divertisment interactiv pentru consumatori – platforma Microsoft Xbox si Sony PlayStation – ar colabora la redarea jocurilor si continutului catre consumatori si vor oferi noi instrumente de dezvoltare producatorilor de jocuri.

 

“De multi ani, Microsoft a fost un partener de afaceri cheie pentru noi, desi, desigur, cele doua companii au si concurat in unele domenii”, a declarat Kenichiro Yoshida, Chief Executive Sony. “Cred ca dezvoltarea in comun a viitoarelor solutii pentru cloud va contribui foarte mult la dezvoltarea continutului interactiv”.

 

Actiunile Sony au crescut cu aproape 11%, pe masura ce pietele asiatice au fost deschise. Actiunile Microsoft au incheiat joi cu o crestere de 2%.

 

Acordul Sony cu Microsoft vine intr-un moment in care afacerea de jocuri a companiei japoneze pierde teren, deoarece consola PlayStation 4 (PS4) se apropie de sfarsitul vietii.

 

Analistii se asteapta ca Sony sa lanseze o consola de generatie urmatoare in 2020 pentru a inlocui PS4 de cinci ani, dar pentru acest an cel putin Sony a semnalat o scadere a profitului.

 

Pentru Microsoft, afacerea sustine afacerea cloud computing Azure, care a contribuit la cresterea valorii sale de piata la 1 trilion de dolari luna trecuta.

 

De asemenea, Amazon a sarit pe piata jocurilor , oferind noi instrumente tehnologice producatorilor de jocuri, si cu achizitia Twitch de aproape 1 miliard de dolari, o destinatie majora pentru jucatori de a urmari alti jucatori care concureaza pe piata de e-sport.

 

Sony este, de asemenea, un furnizor important de chipuri de camere pentru smartphone-uri si alte dispozitive.

 

Microsoft si Sony au declarat ca vor dezvolta noi chip-uri de senzori de imagine care utilizeaza tehnologia inteligentei artifice Microsoft (AI) pentru clientii de afaceri. Cele doua companii nu au specificat modul in care vor fi folosite chip-urile.

 

Camerele inteligente sunt utilizate in prezent in aplicatii cum ar fi detectarea obiectelor defecte provenind de la liniile de productie cu o precizie mai mare decat inspectorii umani.

 

Microsoft si Sony au declarat ca vor explora cum sa foloseasca instrumentele AI ale Microsoft in produsele de consum Sony “pentru a oferi experiente AI extrem de intuitive si usor de utilizat”.

 

Tehnologia Microsoft pentru activitati precum recunoasterea imaginilor si intelegerea limbajului uman este considerata a fi competitiva cu rivalii mai cunoscuti, cum ar fi Google, al companiei Alphabet Inc., dar concentrarea sa asupra clientilor de afaceri a lasat mai putine puncte de acces pentru tehnologia pe care consumatorii o ating. Sony, in schimb, face o gama larga de televizoare, telefoane si alte dispozitive de consum.

 

“Sony a fost intotdeauna un lider atat in ​​domeniul divertismentului, cat si al tehnologiei, iar colaborarea pe care am anuntat-o astazi se bazeaza pe aceasta istorie a inovarii”, a declarat directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella.