Departamentul de Justitie din S.U.A. a inculpat 10 persoane pentru ca ar fi folosit malware-ul GozNym pentru a incerca sa fure mai mult de 100 de milioane de dolari, in special de la companii din SUA.

 

In sedinta de judecata din cadrul unei instante federale din Pennsylvania, Departamentul de Justitie a declarat ca suspectii din Rusia, Ucraina, Bulgaria si alte tari europene au folosit malware-ul numit GozNym pentru a accesa acreditarile bancare online ale victimelor.

 

Se spune ca hackerii au vizat 13 companii sau organizatii incepand din 2016, inclusiv cateva firme de avocatura din SUA, un cazinou din Mississippi si o biserica din Texas.

Potrivit actului de acuzare, hackerii au trimis e-mailuri de phishing angajatilor la 13 intreprinderi, inclusiv o companie neidentificata de asfalt si pavaj. In acest caz, un angajat a dat clic pe un atasament de e-mail care parea o factura, dar in schimb legat de o pagina pe care hackerii o foloseau pentru a descarca malware-ul pe un computer. Zile mai tarziu, hackerii au inceput sa transfere peste 100.000 de dolari din contul bancar al companiei.

Cu cele mai multe victime, presupusii hackeri au furat aproximativ 100.000 de dolari prin mai multe transferuri. Dar, in unele cazuri, au obtinut sume mai mari, ca in cazul unei biserici din Texas care a pierdut 217.440 de dolari intr-un singur transfer, potrivit Departamentului de Justitie.

 

Desi suspectii au incercat sa fure 100 de milioane de dolari, unele dintre bancile implicate au reusit sa opreasca transferurile inainte ca banii sa dispara sau sa restituie banii pierduti. Totusi, anchetatorii au spus ca hackerii au furat milioane de dolari, fara a oferi o suma exacta.

 

Cinci dintre suspectii inculpati joi au fost arestati, a declarat Departamentul de Justitie. Ceilalti cinci, toti cetateni rusi, raman in libertate.