Conform recentei publicatii Google Research de catre Nasa, calculatorul cuantic „Bristlecone” al companiei a finalizat cu succes o sarcina de procesare in cateva minute care ii lua unui computer clasic aproximativ 10.000 de ani pana la finalizare, atingand astfel suprematia cuantica. Apoi, a eliminat in mod misterios cercetarea si, in conformitate cu cunostintele noastre, niciuna dintre organizatii nu a mentionat-o de atunci.

 

Autorii lucrarii sustin ca aceasta este prima demonstratie din lume a suprematiei cuantice, conform unei versiuni in cache disponibile aici:

Experimentul nostru marcheaza un punct de referinta pentru calculul cuantic pe scara completa: suprematia cuantica. In atingerea acestui reper, aratam ca viteza cuantica poate fi realizata intr-un sistem din lumea reala si nu este impiedicata de nicio lege fizica ascunsa.

 

Unii experti considera ca acesta este un moment crucial in istoria tehnologiei si a prezentarii unei noi ere in calcul. Singura problema: cercetarea a fost eliminata rapid de pe site-ul NASA si, la momentul publicarii acestui articol, nici Google, nici agentia spatiala nu raspund la solicitarile de comentarii ale jurnalistilor.

 

In toata corectitudinea, suprematia cuantica este un reper arbitrar, iar oamenii de stiinta au ales propria lor metoda prin care sa poata masura nivelul particular de suprematie al computerului. Exista o multime de detractori care considera ca tot ce a facut Google este acela de a crea un sistem computerizat cuantic, care are scopul de a rula un singur algoritm specific, mai bun decat majoritatea sistemelor clasice si polivalente.

 

„Scopul” sistemului Google este de a verifica cat de intamplator este un anumit generator de numere aleatorii. Potrivit cercetatorilor, aceasta este o sarcina care ar fi nevoie de super-computerul Summit al IBM in jurul a 10.000 de ani pentru a fi finalizat. Calculatorul cuantic al Google poate face acest lucru in aproximativ 200 de secunde.

 

Desi acest lucru nu ofera imediat umanitatii capacitatea de a zbura sau de a vindeca cancerul, aceasta are totusi implicatii incredibile. Cercetatorii responsabili de aceasta descoperire considera ca are beneficii pe termen scurt si potentialul de a „debloca” urmatoarea generatie de calculatoare cuantice, cel putin in conformitate cu textul lucrarii care a fost publicat succint pe site-ul NASA:

Sarcina de referinta demonstrata are o aplicatie imediata in generarea de numere aleatorii certificabile; alte utilizari initiale pentru aceasta noua capacitate de calcul pot include machine learning, stiinta materialelor si chimia.

 

Asadar, Google a atins suprematia cuantica, asa cum a spus ca va incepe la inceputul acestui an? Versiunea in cache a hartiei Google se verifica acum, asa ca vom spune ca dati o tentativa. Este posibil ca hartia sa fie retrasa din cauza intrebarilor legate de veridicitatea ei, dar este mai probabil ca a fost o problema de calendar.