Institutul Smithsonian tocmai a lansat pentru domeniul public 2,8 milioane de imagini bidimensionale si tridimensionale de inalta calitate. Ceea ce inseamna ca le puteti descarca gratuit.

 

Aceste imagini au fost obtinute din toate cele 19 muzee Smithsonian, noua centre de cercetare, biblioteci, arhive si National Zoo. Aceste imagini sunt o inregistrare a unor artefacte faimoase, cum ar fi celebra casca a lui Muhammad Ali, un portret al lui Ida B. Wells si un contract timpuriu pentru legendarul BB King si orchestra sa.

 

In mod special, toate aceste imagini sunt listate sub o licenta Creative Commons Zero (CC0), astfel incat acestea sunt libere de orice fel de restrictii de copyright. Pana acum, aceste imagini au fost furnizate numai la cererile de utilizare limitata.

 

Institutul Smithsonian spune ca intentioneaza sa publice 200.000 de imagini suplimentare in acest an. Institutul spune ca aceasta colectie reprezinta doar 2% din arhivele sale, deoarece intentioneaza sa digitalizeze toate cele 155 de milioane de articole din arhivele sale.

 

Simon Tanner, expert cultural la King’s College, Londra, care a sfatuit cu privire la proiectul de acces deschis al Institutului Smithsonian, a declarat ca interdisciplinaritatea setului de date ofera o oportunitate de a explora continut care se intinde pe stiinta si cultura:

 

“Amploarea acestui set de date interdisciplinare este uimitoare. Acesta deschide un domeniu de continut mult mai larg, care traverseaza stiinta si cultura, spatiul si timpul, intr-un mod pe care nici o alta colectie nu a facut-o sau ar putea sa o faca. Aceasta este o contributie uluitoare la cunoasterea umana.”

 

Puteti explora toate cele 2,8 milioane de imagini aici.