U.K. este pe cale sa interzica Huawei Technologies Co. din retelele sale mobile de generatie urmatoare, in conformitate cu un plan in doua etape pentru a proteja sistemele critice impotriva amenintarilor de securitate, a spus o persoana familiarizata cu problema.

 

In cadrul planului, companiile de telefonie britanice nu vor putea adauga componente noi Huawei in retelele lor 5G pana la sfarsitul anului. Dupa aceea, toate echipamentele existente fabricate de compania din Shenzhen ar trebui scoase din infrastructura 5G pana in 2027, a spus persoana, adresandu-se anonim pentru a discuta despre planurile sensibile.

 

Primul ministru Boris Johnson, ministrii sai si sefii de securitate superiori urmeaza sa fie prezentati cu propunerea in cadrul unei sedinte a Consiliului de Securitate Nationala de marti. Se asteapta ca o decizie sa fie anuntata ulterior in Camera Comunelor.

 

Daca planul este convenit la acea sedinta, acesta ar marca o inversare majora de catre Johnson si risca sa creasca tensiunile dintre U.K si China intr-un moment extrem de sensibil. China a avertizat ca Johnson se va confrunta cu „consecinte” daca U.K. o va trata ca un „partener ostil”.

 

Johnson a dat unda verde implicarii Huawei in retelele de telefonie mobila emergente in ianuarie, sub rezerva unor limite, dar a fost supus unei presiuni intense din partea presedintelui american Donald Trump pentru a schimba cursul.

 

In mai, Statele Unite au interzis Huawei sa furnizeze microcipuri care folosesc tehnologie americana, o actiune care a obligat oficialii britanici sa reevalueze parerea lor despre securitatea si viabilitatea utilizarii echipamentelor companiei in retelele 5G.

 

Centrul national de securitate cibernetica al U.K a condus o revizuire care a concluzionat noile sanctiuni din SUA, ceea ce inseamna ca Huawei ar trebui sa utilizeze o tehnologie potential nesigura, ceea ce face ca riscurile de securitate 5G sa fie imposibil de controlat.

 

In acelasi timp, Johnson s-a confruntat cu cereri din partea propriului sau partid conservator de a adopta o pozitie mai dura cu Beijing. Senior Tories a cerut ca premierul sa dea termene ferme pentru momentul in care Huawei va fi blocat din Marea Britanie, pe fondul ingrijorarii ca echipamentul sau ar putea fi folosit de spionii chinezi – lucru pe care compania il neaga.

 

Johnson se confrunta acum cu mai multe dificultati. Huawei este un imens producator global de echipamente telefonice, care este deja incorporat in retelele britanice. Inlaturarea acestuia va dura mult timp si va fi costisitoare si risca sa submineze promisiunea electorala a premierului de a imbunatati serviciile de comunicatii din U.K.

 

Pe termen scurt, o interdictie a companiei va influenta relatiile deja tensionate intre Londra si Beijing. Tensiunile au crescut recent asupra noii legi de securitate a Chinei din Hong Kong, o fosta colonie britanica si a manipularii pandemiei coronavirusului.

 

Saptamana trecuta, Liu Xiaoming, ambasadorul Chinei in Statele Unite ale Americii, a acuzat guvernul Johnson de „ingerinte brute” in politica interna si a acuzat U.K de „dansul in ton” al SUA peste Huawei.

 

Chiar si la Londra, premierul ar putea gasi ca planurile sale nu merg suficient de departe pentru a-i satisface pe unii dintre colegii sai conservatori.

 

“Ne bucuram ca guvernul ne-a ascultat si va incepe sa inlature echipamentele Huawei chiar acum”, a declarat membrul conservator al Parlamentului, Bob Seely, intr-un interviu. „Cu toate acestea, exista o serie de colegi care ar putea cauta sa modifice data din 2027”, a adaugat el. „S-ar putea sa foloseasca data 2027 a guvernului ca punct de plecare pentru a elimina Huawei in totalitate din retele si sa incerce sa o faca mai devreme.”