Apple a facut o alta plata catre Samsung pentru ca a vandut prea putine telefoane iPhone. Conform unui nou raport al consultantilor in materie de distributie pentru display, Apple a efectuat o plata unica de 950 de milioane de dolari catre Samsung pentru achizitionarea a mai putine display-uri OLED pentru iPhone decat era prevazut initial in contract.

 

Samsung a notat in comunicatul sau de orientare T2 ca profitul operational pentru Trimestrul 2 2020 a inclus un „castig unic aferent activitatii sale de display-uri”, dar nu a inclus suma. TheElec a raportat luna trecuta ca Samsung a primit in jur de 745 de milioane de dolari de la Apple, dar raportul de astazi de la DSCC citeaza surse fara nume si spune ca Apple a facut o plata „mai apropiata de 950 de milioane de dolari”.

 

„Plata efecutata de Apple a transformat ceea ce altfel ar fi fost o pierdere de operare pentru dispozitivele de afisare intr-un profit operational”, explica raportul. Orientarea veniturilor a fost in scadere cu 7% in raport cu Samsung Display, dar ghidarea operationala a profitului a crescut cu 23%, ceea ce este mult peste asteptarile analistului.

 

Daca aceasta situatie pare familiara, se datoreaza faptului ca s-a intamplat ceva similar in al doilea trimestru din 2019, cand Apple s-a confruntat cu o sanctiune de la Samsung pentru ca nu a cumparat afisaje OLED la nivelul convenit. Asa cum a fost raportat la vremea respectiva, este putin probabil ca Apple sa plateasca datoria in numerar, ci mai degraba a acordat comenzi suplimentare Samsung Display in punctul in care profitul este egal cu penalitatea datorata. Daca acest lucru s-a intamplat sau nu in acest an nu este clar.

 

Apple are acorduri cu multi dintre furnizorii sai pentru a face o achizitie minima, probabil pentru a obtine preturi mai mici pe unitate. Daca Apple nu reuseste sa atinga acea achizitie minima, contractele stipuleaza, de regula, ca se va aplica o penalitate. Anul acesta, lantul de oferta si cererea Apple au fost ambele afectate de COVID-19, ceea ce ar putea explica ce a determinat compania sa comande mai putine ecrane OLED decat se astepta initial.