Un oficial la banca centrala a Chinei a confirmat ca viitoarea moneda digitala a tarii va purta similitudini cu jetonul Libra al Facebook.

 

Site-ul in limba engleza al Hong Kong Economic Journal a raportat stirea , citand o acoperire prealabila a Shanghai Securities News, care este detinuta de agentia oficiala chineza Xinhua, administrata de stat.

Mu Changchun – director adjunct al departamentului de plati al Bancii Populare Chineze (PBoC) – a spus ca moneda digitala a Chinei va fi sustinuta pe platformele majore de e-plati, precum WeChat si Alipay, sustinute de Alibaba.

 

Jetoanele vor fi garantate de banca centrala si vor fi astfel la fel de sigure ca bancnotele emise de PBoC si pot fi utilizate fara o conexiune la internet, pentru a se asigura ca tranzactiile pot continua chiar si in cazul in care retelele de comunicatii sunt reduse.

 

Vorbind despre motivatiile tarii de a urmari o moneda digitala, Mu a sustinut ca moneda ar contribui la protejarea suveranitatii valutare a Chinei, chiar daca numeroase aplicatii comerciale ale monedelor digitale capata tractiune:

„De ce banca centrala mai face astazi o astfel de moneda digitala cand metodele de plata electronica sunt atat de dezvoltate? Este pentru a ne proteja suveranitatea monetara si statutul de moneda legala. Trebuie sa planificam inainte pentru o zi ploioasa. ”

 

Muña a mentionat ca viitoarea moneda digitala nationala va avea drept scop oferirea de provizioane pentru plati anonime, prevenind in acelasi timp spalarea banilor. El a lamurit ca, desi moneda centrata pe plati ar avea asemanari cu Libra, aceasta nu ar fi o copie directa.

 

Dupa cum a fost raportat, China cerceteaza proiectul de moneda digitala din 2014, cu grabirea lucrarilor de dezvoltare in 2018. Luna trecuta, PBoC a dezvaluit ca moneda era aproape gata de lansare.

 

Dupa cum noteaza jurnalul economic din Hong Kong, moneda s-ar putea lansa inca din 11 noiembrie – semnificativ mai devreme decat Libra.

 

Mu a indicat anterior ca structura organizatorica a monedei este intr-o oarecare masura similara cu cea a Libra si ca proiectul titanului de social media a influentat designul original al monedei.

 

De asemenea, academicienii chinezi au sustinut ca dezvelirea Libra a starnit dezbateri intre autoritatile de reglementare locale si i-a motivat pe proiectantii proiectului sa implice mai multe institutii neguvernamentale in procesul de dezvoltare si emitere a monedei.

 

Chiar si cand Libra se confrunta cu obstacole de reglementare semnificative – poate pune in pericol lansarea sa potentiala – directorii serviciului de plati Apple, Apple Pay, au semnalat in aceasta saptamana ca Apple considera ca o miscare spre crypto ar putea avea sens strategic si ca firma considera ca o criptomoneda are potential de lunga durata.