Un barbat canadian care a vandut smartphone-uri BlackBerry criptate mai multor bande criminale din intreaga lume a fost condamnat saptamana aceasta la noua ani de inchisoare, potrivit Departamentului de Justitie al SUA.
Numele omului este Vincent Ramos, un barbat in varsta de 41 de ani, care a fost CEO al Phantom Secure, o companie care vanduse telefoane mobile BlackBerry criptate PGP pentru mai mult de un deceniu.
Potrivit autoritatilor americane, compania lui Ramos a vandut cu buna stiinta smartphone-uri criptate mai multor bande criminale din SUA, Mexic si Australia.
Telefoanele furnizate de Phantom Secure au dat mai multor bande criminale posibilitatea de a cripta comunicatiile si de a sterge de la distanta dispozitivele atunci cand membrii arestati au avut dispozitivele confiscate de catre organele de drept.
O ancheta penala a inceput in afacerea lui Ramos in 2017, dupa ce autoritatile de aplicare a legii au aflat de produsele companiei sale in timpul investigatiei lui Owen Hanson, un fost jucator de fotbal american, care a fost prins deplasandu-se cu peste o tona de cocaina din Mexic in SUA.
Agentii de politie americani sub acoperire au inregistrat faptul ca Ramos se lauda cu privire la capacitatea companiei sale de a ascunde operatiunile ilegale de ofiterii de politie, recunoscand in mod deschis faptul ca a oferit in mod intentionat servicii pentru a ajuta operatiunile criminale.
In urma unei investigatii comune cu politia canadiana si cea australiana, FBI l-a arestat pe Ramos la Washington, in martie 2018. El a pledat vinovat in luna octombrie a aceluiasi an.
Potrivit documentelor instantei, telefoanele Phantom Secure au fost folosite de membrii cartelului Sinaloa pentru a organiza miscarile de droguri din Mexic in SUA si de catre membrii grupului de motociclisti Hells Angels pentru a organiza mai multe crime.
Dupa arestarea lui Ramos, autoritatile au demontat reteaua Phantom Secure, care a constat din servere din intreaga lume, in locatii precum Australia, Canada, Hong Kong, Panama, Thailanda si SUA.
Anchetatorii au declarat ca existau cel putin 7.000 de dispozitive Phantom Secure aflate in uz la momentul arestarii lui Ramos, iar compania a vandut peste 20.000 de dispozitive in timpul vietii, jumatate din care au fost vandute in Australia.
Autoritatile au acuzat, de asemenea, patru dintre angajatii si co-conspiratorii lui Ramos, dar acestia raman inca in libertate.
Ca parte a sentintei sale, Ramos va pierde, de asemenea, 80 de milioane de dolari facute in timp ce conduce compania, precum si imobiliare, conturi de criptomonede si monede de aur.
In 2016, politia olandeza a inchis un serviciu similar numit Ennetcom, care a furnizat, de asemenea, telefoane BlackBerry criptate cu PGP bandelor criminale din Europa.