Datorita faptului ca, in ultimii ani, tot mai multe companii isi muta in cloud operatiunile legate de stocare si calculatii, concurenta nascuta intre providerii de cloud cum ar fi Amazon Web Services, Microsoft Azure si Platforma Google Cloud a adus beneficii majore clientilor.
Una dintre temele principale in activitatea companiilor in 2019 va fi optimizarea costurilor si a managementului, iar pentru acestea, plaformele de cloud multiple reprezinta cheia succesului. Piata este, insa, imatura si va trebui sa selectam dintre o multime de furnizori oferta cea mai avantajoasa in termeni de costuri.
In ultimele sondaje, a devenit destul de clar faptul ca exista un anumit soc din partea clientilor referitor la investitiile in servicii de cloud, multi dintre ei fiind in oarecare masura surprinsi ca, pe masura ce isi extind gama de servicii achizitionate, costurile cresc mai mult decat se asteptau, lucru sustinut si de CEO-ul Rackspace, Joe Eazor, intr-un interviu.
Potrivit IDC, cheltuielile cu serviciile globale publice de cloud si cu infrastructura vor atinge cifra de 210 miliarde de dolari in 2019, cu 23.8 % mai mult ca in 2018. Pana in 2022, aceste cheltuieli se estimeaza ca vor atinge 370 de miliarde.
Clientii de cloud care au deja mai multa experienta in domeniu acceseaza deja sectoare avansate, cum ar fi Inteligenta Artificiala si invatarea masinariilor, precum si o gama de noi servicii. Acum, clientii de cloud sunt mai agili ca oricand, insa infrastructura la care au ajuns nu e chiar ieftina, daca luam in calcul suportul necesar si add-onurile interminabile care pot umfla factura in mod semnificativ. Compania RightScale, in prezent detinuta de Flexera, a lansat de curand raportul sau cu privire la activitatile companiilor legate de cloud, si a descoperit ca interesul pentru optimizarea costurilor a devenit o prioritate pentru companii, pe fondul cresterii semnificative a implementarii multicloud de catre firme. RightScale a descoperit, insa si faptul ca o gramada de companii participante la sondaj inca nu au cunostinte de baza cu privire la optimizarea costurilor.
Astfel, 8% dintre participantii la sondaj cheltuiesc mai mult de 12 milioane de dolari pe servicii publice de cloud. Alti 15 %, cheltuiesc intre 2.4 milioane si 12, iar ceilalti 64% au ca prioritate stabilita optimizarea costurilor legate de servicii cloud. Companiile sunt interesate si de raportari mai bune asupra costurilor, dar si de infiintarea unor echipe centralizate de brokeraj al serviciilor.
Cu siguranta exista o multime de vanzatori de echipamente tehnice care vor schimba aceste costuri. De exemplu, in ianuarie, compania Gartner a lansat prima sa platforma de management cloud, numita Magic Quadrant. Compania estimeaza ca, pana in 2021, numarul acestor astfel de platforme va ajunge la mai mult de 30.
In prezent, companiile pioniere in domeniul optimizarii costurilor de cloud, sunt RightScale, Scalr, Embotics si Morpheus Data, insa si Gartner este de retinut pentru a sa platforma de cloud management.
Concurenta directa in acest moment pentru Gartner este VMware, prin achizitia sa de catre CloudHealth, insa jucatori consacrati pe piata, cum ar fi BMC Software, Cisco, IBM si Red Hat vor avea cu siguranta un cuvant greu de spus in domeniul platformelor de cloud management. Ceea ce este neclar inca este faptul ca nu se stie daca ofertele acestora vor fi atractive pentru clienti. Ca si metode de optimizare a costurilor aplicate, clientii trebuie, in primul rand sa urmareasca practici ce management al costurilor, cum ar fi oprirea sarcinilor de lucru in afara orelor de program, efectuand operatiuni de mai mica amploare si angajand furnizorii in batalii unii impotriva celorlalti pentru obtinerea unor discounturi suplimentare. RightScale a descoperit, insa, ca nu toti clientii folosesc avantajele discounturilor primite.
Concluzia este ca firmele ar trebui sa urmareasca evolutia pietei pentru a beneficia de oportunitatile oferite de aceasta, si sa se orienteze mai mult spre automatizare.
Preluat de pe ZD Net