Facebook a lansat whitepaper-ul Libra pentru proiectul sau crypto mult asteptat.
Potrivit whitepaper-ului, stablecoin-ul Facebook, numit “libra”, va functiona pe blockchain-ul nativ si scalabil Libra si va fi sustinut de o rezerva de active aparent “proiectata sa ii dea valoare intrinseca” si va atenua fluctuatiile de volatilitate.
Aceste active constau dintr-un cos de depozite bancare si titluri de stat pe termen scurt, care vor fi pastrate in rezerva Libra pentru fiecare Libra care este emisa.
Noul criptocurrency va fi guvernat de un consortiu non-profit, care este numit “Asociatia Libra”, care numara printre membrii fondatori Mastercard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz si Uber.
Facebook aparent intentioneaza sa extinda asociatia la aproximativ 100 de membri pana la lansarea Libra in prima jumatate a anului 2020. Whitepaper-ul noteaza ca:
“In timp ce autoritatea decizionala finala revine asociatiei, Facebook este asteptat sa mentina un rol de lider pana in 2019. Facebook a creat Calibra, o filiala reglementata, pentru a asigura separarea datelor sociale si financiare si pentru a construi si a opera servicii in numele sau din reteaua Libra. ”
Asociatia Libra este guvernata de Consiliul de Asociere Libra. Membrii consiliului sunt initial membrii fondatori, fiecare dintre acestia conducand un nod de validare in retea si, in special, a fost obligat sa faca o investitie minima de 10 milioane de dolari pentru a sigila pozitia. Fiecare investitie de 10 milioane de dolari asigura entitatii un vot asupra consiliului.
Facebook a dezvaluit, de asemenea, lansarea Libra Investment Token – distincta de libra cripocurrency libra orientata spre utilizator – care poate fi achizitionata sau distribuita ca dividende membrilor fondatori ai asociatiei si investitorilor acreditati.
Deoarece Libra nu este punctata din punct de vedere tehnic pentru nicio moneda nationala de tip fiat, in whitepaper se afirma ca utilizatorii nu vor putea intotdeauna sa rascumpere tokenul pentru o suma fixa de fiat, desi Facebook sustine ca activele de rezerva au fost alese astfel incat sa minimizeze volatilitatea .
In timp ce activele de rezerva sunt detinute in mod aparent de catre “o retea de custozi distribuita geografic” pentru a asigura descentralizarea, rezerva este gestionata de asociatia in sine, care este singura parte capabila sa monteze si sa distruga moneda.
Monedele noi se scot dupa ce revanzatorii autorizati au cumparat monedele din asociatie cu suficienta suma pentru a-si reveni in totalitate si au ars atunci cand revanzatorii autorizati vand tokenul inapoi catre asociatie in schimbul activelor suport. In plus, in lucrarea de fata se mentioneaza:
“Intrucat revanzatorii autorizati vor putea sa vanda mereu bancnotele Libra la rezerva la un pret egal cu valoarea cosului, Rezervatia Libra actioneaza ca un” cumparator de ultima instanta “.”
Facebook mai noteaza ca software-ul care implementeaza blockchain-ul Libra este open source pentru a crea un ecosistem interoperabil de servicii financiare si pentru a extinde incluziunea.
Rapoartele anterioare au aratat ca moneda va facilita platile pe diferite platforme ale Facebook, inclusiv WhatsApp, Messenger si Instagram, dand noii potentiale expuneri de monede unui numar combinat de 2,7 miliarde de utilizatori in fiecare luna.