Presedintele Comisiei de stat Duma, Anatolie Aksakov, a declarat ca Libra, criptomoneda Facebook nu va fi legalizata in Rusia, informeaza site-ul local TASS.

 

Aksakov a declarat ca Rusia nu va legaliza utilizarea criptomonedei Libra a companiei Facebook, pe care compania intentioneaza sa o introduca in 2020, deoarece ar putea reprezenta o amenintare pentru sistemul financiar al tarii. Aksakov a subliniat, de asemenea, ca Rusia nu intentioneaza sa adopte o legislatie “care sa ofere spatiu pentru utilizarea activa a instrumentelor de criptografiere create in cadrul platformelor blockchain”.

 

Declaratiile lui Aksakov ar parea contradictorii cu cele ale ministrului adjunct al finantelor, Alexei Moiseev, care a spus ca proiectul de lege privind criptomonedele “Despre active financiare digitale” ar putea fi adoptat in urmatoarele doua saptamani.

 

Potrivit lui Aksakov, oamenii vor putea sa cumpere criptomoneda Facebook pe platforme financiare straine, in timp ce crearea unor mecanisme similare in Rusia va fi strict limitata:

“Teoretic, ar trebui sa vorbim despre posibilitatea de a organiza tot felul de schimburi, platforme de tranzactionare si vanzari de astfel de valute. Credem ca vom limita sau interzice crearea unor astfel de site-uri, care vor sa achizitioneze aceste instrumente utilizand legislatia straina o pot face pe propriul risc. ”

 

Autoritatile de reglementare din alte tari sunt, de asemenea, ingrijorate de emiterea monedei digitale native Facebook. Rep. Maxine Waters, presedinta Comitetului de Servicii Financiare al Camerei Reprezentantilor din Statele Unite, a solicitat Facebook sa blocheze dezvoltarea pe crypto.

 

“Avand in vedere trecutul tulburat al companiei, solicit Facebook sa fie de acord cu un moratoriu asupra oricarei miscari inainte de a dezvolta o criptocurrency pana cand Congresul si autoritatile de reglementare vor avea ocazia sa examineze aceste probleme si sa ia masuri”, a spus Waters.

 

Ministrul francez al Economiei si Finantelor, Bruno Le Maire, a declarat ca intentioneaza sa “solicite garantii” de la Facebook in ceea ce priveste Libra. Le Maire a declarat ca Libra este un “atribut al suveranitatii Statelor” si ar trebui “sa ramana in mainile Statelor si nu al companiilor private care raspund la interesele private”.

 

Facebook a lansat whitepaper-ul pentru Libra, care precizeaza ca moneda va functiona pe blockchain-ul nativ si scalabil al Libra si va fi sustinuta de o rezerva de active aparent “conceputa pentru a da o valoare intrinseca” si pentru a diminua fluctuatiile de volatilitate.