Bitcoin a ajuns din nou in centrul atentiei, dupa ce pretul sau a crescut subit saptamana trecuta, cu aproape 30%, incurajand adoptarea globala. Criptomoneda a trecut din nou de pragul psihologic important de 5000 de dolari, insa exista inca ingrijorari cu privire la capacitatea sa, dar si a altor criptomonede, de a-si pastra pretul.

Pretul bitcoin, care se stabilizase de cateva luni bune in preajma a 3500 de dolari, a surprins piata saptamana trecuta, atunci cand a inregistrat un salt major, multi analisti si traderi tranzactionisti sa explice ce anume a cauzat cresterea, avand in vedere ca niciunul din aspectele fundamentale ale criptomonedei nu s-au schimbat.

Acum, bitcoin a trecut si de un prag important in drumul sau spre adoptarea globala, odata cu efectuarea a 400 de milioane de tranzactii de la crearea sa, la inceputul anului 2009. In prezent, bitcoin inregistreaza cam 350.000 de tranzactii pe zi, si 15.000 de tranzactii pe ora, adica cca 4 pe secunda.

Chiar daca recordul absolut de tranzactii a fost stabilit in cadrul bull run-ului epic din 2017 (490.000 de tranzactii), numarul de tranzactii zilnice, se afla intr-o constanta crestere de la jumatatea lui 2018, dupa ce cazuse sub pragul de 200.000 de tranzactii pe zi la inceputul anului.

Intre timp, numarul mediu de tranzactii bitcoin per block a inregistrat un record absolut de peste 2700 de tranzactii, la sfarsitul lunii trecute, insemnand faptul ca reteaua bitcoin proceseaza mai multe tranzactii, ori de cate ori este minat un nou block.

Costul fiecarei tranzactii bitcoin a crescut, de asemenea, odata cu dublarea taxelor bitcoin, in prima saptamana a lunii aprilie, acestea ajungand la o medie de putin peste doi dolari per tranzactie, pe fondul cresterii pretului si a captarii atentiei media de catre bitcoin si criptomonede. Cu toate acestea, in prezent, taxele au revenit la valoarea de sub 2 dolari.

Pe masura ce bitcoin si alte criptomonede continua sa fie adoptate si folosite, la scara din ce in ce mai mare, investitorii si tranzactionistii pot sa devina mai increzatori in stabilitatea acestora, si in abilitatea de a-si pastra valoarea si pretul.

” Volumele tranzactionate ale criptomonedelor au scazut putin dupa saltul de saptamana trecuta, insa se afla inca la un nivel dublu fata de luna trecuta”, a declarat analistul de piata de la eToro, Mati Greenspan, intr-o nota catre clienti, acesta adaugand “in prezent, toti ochii sunt atintiti spre evolutia bitcoin, care se situeaza in varful listei”.

Cu toate acestea, datele tehnice de comert sugereaza faptul ca bitcoin-ul se poate indrepta spre o cadere brusca a pretului, in ciuda pasilor facuti catre adoptarea globala.

Preluat de pe Forbes