Bitcoin a intrat oficial in cea mai lunga perioada de bear market din toata existenta sa de 10 ani.
Cea mai veche si mai valoroasa criptomoneda a atins un maxim de 19.764 de dolari pe 17 decembrie 2017 conform CoinDesk Bitcoin Price Index, iar de atunci a inceput sa scada. Pe 2 februarie s-au implinit 411 zile de cand piata Bitcoin se afla in declin.

Astfel, perioada bear market din 2013-2015, care a durat 410 zile, a fost depasita.

Istoria pretului Bitcoin si bear market

Perioada de scadere a Bitcoin-ului din ultimii doi ani este cea mai lunga perioada bear market din istoria criptomonedelor, dar nu a devenit inca cea mai rea din punct de vedere al deprecierii totale.

Prima piata bear semnificativa pentru Bitcoin a fost inregistrata in 2011. Aceasta a insumat doar 163 de zile, insa scaderile inregistrate atunci au fost de departe cele mai mari. De la un maxim de 31.5 dolari pana la un minim de 2.01 dolari, pretul Bitcoin a scazut cu mai mult de 93 de procente, spre deosebile de 2013-2015, cand pretul a scazut cu 86%. Piata bear cu care ne confruntam in acest moment a scazut pana acum cu 82 de procente.

Nimeni nu poate sti sigur cand si daca declinul Bitcoin va inceta, dar, dat fiind raspunsul din piata in ceea ce priveste retragerea unui ETF atat de asteptat si tinand cont de halving-ul care se apropie, pare ca vom asista la atingerea unui nou minim in viitorul apropiat.

Istoria halving-ului

Ca parte politicii de deflatie monetara a Bitcoin-ului, recompensele pentru mineri se injumatatesc la fiecare patru ani sau 210.000 de block-uri, si, ca urmare, aparitia de noi monede este incetinita.

Evenimentul este cunoscut drept “halving”, si este considerat a fi un element care duce catre o crestere a pretului, din moment ce cererea actuala sau chiar o cerere in crestere pot depasi productia incetinita. In termeni simpli, din moment ce cererea este mai mare decat oferta, pretul creste indiferent de piata. Preturile Bitcoin au tendinta sa atinga un minim si apoi sa creasca substantial cu cateva luni inainte de halving.

Cu toate ca exemplele sunt putine, pretul Bitcoin a atins minimul cu 378 de zile inainte de halving-ul din 2012, si cu 539 de zile inainte de cel din 2016. Media este asadar de 458 de zile.

Urmatorul halving va avea loc in mai 2020, ceea ce inseamna ca mai sunt aproximativ 500 de zile pana atunci. Prin urmare, este posibil ca sfarsitul perioadei bear sa fie aproape, cu conditia ca investitorii sa pastreze acelasi comportament de piata ca si in trecut.