Ultima majorare a dobanzii?

Rezerva Federala va publica miercuri rata dobanzii, si, potrivit consensului de pe Wall Street, Banca Centrala va anunta cea de-a patra majorare a dobanzii pe anul acesta. Schimbarile uriase din lunile trecute pe piata de obligatiuni din SUA nu arata pasi catre intarirea pietei pentru 2019.

 

Schimbarile bearish in ceea ce priveste actiunile globale si dovezile de necontestat privind o incetinire globala a economiei confirma acest punct de vedere, dar inca exista dubii legate de scopurile Rezervei Federale. Cu toate ca este evident faptul ca aceasta incetinire se va extinde, si ca va afecta in cele din urma economia Statelor Unite, cel putin pentru moment cifrele raman solide, iar Banca Centrala s-ar putea folosi de acestea pentru a ridica rata dobanzii, astfel incat sa fie pregatita in cazul unei recesiuni.

 

Acest lucru ar putea ajuta la aprecierea dolarului, dar chiar si asa, bazele monedei sunt puternice, avand deficit doar in imaginea pe termen lung. Chiar daca recesiunea va lovi si in SUA, ne asteptam la noi valori minime in ceea ce priveste rata EUR/USD, si la noi maxime in ceea ce priveste aprecierea dolarului.

 

China in centrul atentiei, pe masura ce economia globala este din ce in ce mai slabita

 

Raportarile economice din China din aceasta saptamana au fost destul de infricosatoare pentru bulls, dat fiind faptul ca atat sectorul de industrie si productie, cat si cel de comert, au dat rateuri. Piata actiunilor din China a fost prima piata afectata de miscarile bearish, si nici chiar in urma unei colaborari cu Statele Unite aceasta nu a reusit sa isi depaseasca cu mult minimele.

Yuan-ul chinezesc este, de asemenea, foarte aproape de valorile sale minime, iar daca piata continua sa mearga in jos, economia tarii, precum si puterea monedei, ar putea fi puse sub presiune. Aceste probleme economice sunt urmarile bulei de creditare din ultimii ani. Tinand cont de aceste aspecte, soarta pietei din China este cruciala pentru soarta activelor la nivel global, iar o noua scadere ar afecta, cu siguranta, si piata din SUA.

 

Inca o saptamana importanta pentru lira

 

Haosul cauzat de Brexit a impins inca o data lira britanica la cea mai mica valoare a sa din ultimii doi ani, in comparatie cu dolarul, si, privind lucrurile dintr-o perspectiva tehnica, putem spune ca privim la o potentiala scadere a valorii raportului sub 1.2 in viitorul apropiat. Acestea sunt urmarile Brexit, insa situatia este in continuare neclara. Se va organiza un nou referendum? Va fi Brexit anulat? Se va negocia o cale de mijloc? Incertitudinea este la un nivel urias, iar daca guvernul nu gaseste solutii rapid, ne vom uita la noi scaderi ale lirei.

Multe informatii economice cheie vor fi publicate saptamana viitoare, printre care si indicii CPI si PPI, care vor fi publicati miercuri, dar si GDP-ul si balanta curenta, care vor fi publicate vineri. Joi va fi publicat un raport de comert, chiar inainte de stabilirea ratei dobanzii de catre Banca Angliei. Saptamana viitoare va fi o saptamana foarte ocupata pentru cei care sunt interesati de tranzactionarea lirei.

 

Probleme la nivel global

 

Cel mai neasteptat trend al pietei de luna aceasta este caderea pietei actiunilor, care a continuat chiar daca frica de tranzactii s-a mai diminuat. Presiunea pusa pe marile banci din Europa este evidenta de ceva vreme, iar limitarile cantitative devin din ce in ce mai puternice. Bancile din SUA au avut aceeasi soarta in Decembrie. Analistii atrag atentia asupra excesului de pe piata imprumuturilor, si asupra curbei nesanatoase a acestuia, dar cel mai probabil lipsa fondurilor este de fapt problema.

 

XLF ETF a intrat puternic in criza, ajungand luna aceatsa la minimul inregistrat in ultimul an si jumatate, si, chiar daca trendul este crescator in acest sector, data fiind imaginea de ansamblu, singurile pozitii demne de luat in considerare sunt cele pe termen scurt. Continuam sa vedem toate cresterile temporare ca pe oportunitati de vanzare, iar faptul ca din ce in ce mai multe sectoare sunt lovite de recesiune este, cu siguranta, un lucru rau.

 

Numeroase publicari de indici in ultima saptamana intreaga a anului

 

Chiar si inainte de publicarea indicilor de catre rezerva federala si de catre britanici, cei care urmaresc economia globala erau deja ocupati cu indicii importanti publicati de SUA si Canada. Indicele nemtesc IFO si indicele privind autorizatiile de constructie din SUA vor reprezenta momentul culminant al zilei de marti, CPI-ul canadian va fi publicat miercuri, urmat apoi de raportul de angajare australian si de rata BOJ, joi.

GDP-ul canadian va fi publicat vineri, odata cu raportul bunurilor durabile al SUA, si, date fiind dezamagirile din  ultimele luni, o surpriza in aceste rapoarte ar putea determina o crestere serioasa a dolarului, in special daca surpriza va veni de la rezerva federala.